Внимание: Съчиниха нова телефонна измама

1
472

Внимание, българи!  Съчиниха нова телефонна измама. Затова бъдете изключително внимателни и се пазете

Потърпевши граждани потърсиха за съдействие Нова ТВ. Направен е репортаж, от който стана ясно по какъв начин е била организирана поредната родна телефонна измама.

Фирма-фантом наела номер 1982, на който се изпращат SMS-и за благотворителни нужди. Номер 1982 се взема от компания, която е лицензирана да дава подобни номера на нуждаещи се, така както се определят и отдават номерата 17 777 за благотворителни DMSи.

телефонна измама
700 българи потърпевши при последната телефонна измама

В нашия случай изпратените SMS-и на стойност от 6 лева не са били за подпомагане на някой човек в беда, а за фирма, която уж наема хора за работа.

Всичко започнало, след като безработни кандидатствали за работа от цялата страна. Те получили SMS-и да изпратят отговор на посочения номер 1982.



Без да подозират тази телефонна измама, 700 българи без работа са били ужилени с 6 лева.

Благодарение на Ася, която заподозряла, че има нещо нередно, след като  я карат да изпраща тези няколко SMS-а, тя потърсила съдействие и помощ от Нова ТВ.

След излъчения репортаж, в студиото на медията се обадили и други потърпевши.

Добрата новина е, че от мобилния оператор ще върнат всички суми, които са прихванали от сметките на излъганите си клиенти, за да ги изпратят на номер 1982.

Случаят е предаден на полицията, която ще продължи да издирва фирмата фантом, защото на адреса, който е посочен, репортерите на Нова ТВ намерили едно фотоателие. Работещите в него нямали ни най-малка представа за какво става дума.

Репортажът на Нова ТВ изгледайте ТУК.

Обръщаме се към всички наши читатели.

Ако изпитате и най-малко съмнение, че някой злоупотребява с вас, търсете за съдействие ТВ медии. Нова ТВ, bTV, ТВ 7 и останалите новинарски телевизии няма да ви откажат съдействие.

Както твърдят двамата известни водещи Антон Хекимян и Виктор Николаев, за да се реши един обществен проблем в България, той трябва да мине през телевизиите.

Ако не сте жители на София, обърнете се към полицията, защото колкото по-рано бъде открита и пресечена една злоупотреба, толкова по-малко потърпевши ще има.

А дали виновните лица ще получат заслужено наказание, това зависи от много други фактори.

По принцип не отговаряйте на SMS-и на непознати номера, защото наскоро злонамерени бяха изпратили съобщения да им се обадим на посочен номер, който се оказа, че е на мобилен оператор в чужбина и българи платиха за тази измама по 100 лева за разговори.

Не се лъжете, когато ви се обаждат от болницата, полицията и от други места, че имате катастрофирал близък и трябват пари за неговото лечение или да се плати гаранция, защото блъснал човек с колата.

Процедурите според закона не са такива. Тези въпроси не се уреждат с обикновен телефонен разговор.

Напомняйте на вашите възрастни родители и малки деца да не се доверяват на непознати хора, за да не пострадат не само от някоя телефонна измама.

 

 

сподели бутон

loading...

1 КОМЕНТАР

  1. МНОГО СЕРИОЗНА ИЗМАМА – АКТИВИРА СЕ – БЕЗ ДА СИ ОТВОРИЛ ТЕЛЕФОНА. НЕСЪМНЕНО ОТ БИВШИ СЛУЖИТЕЛИ НА ТЕЛЕКОМУНИКАЦИОННИТЕ КОМПАНИИ. СРАМОТНО!?! ДЕЦА ДА ПЕЧЕЛЯТ ИЗМАМНО ОТ ДЯДОВЦИТЕ СИ.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.