Президентът Плевнелиев с пресконференция преди малко

0
447

Президентът Плевнелиев даде извънредна пресконференция преди малко

Днес Народното събрание гласува оставката на кабинета Орешарски, след като вчера, една минута преди края на работния ден, Пламен Орешарски в 17:59 часа го внесе в деловодството на НС.

След като оставката на кабинета беше гласувана, беше проведена среща с президента Плевнелиев.

След срещата той даде извънредна пресконференция, в която очерта своите действия през идващите няколко дена.

Плевнелиев
Президентът Плевнелиев връчи мандат на ГЕРБ след пресконференцията и получи отказ

Президентът Плевнелиев ще връчи мандата на най-многочислената партия в НС – това е ГЕРБ, да състави временен кабинет.



Ако ГЕРБ върнат мандата, както беше през миналата година, президентът Плевнелиев ще го връчи на следващата по численост партия  БСП.

Ако и БСП откажат мандата, тогава президентът Плевнелиев ще го даде на третата партия – ДПС.

Това са процедури по чл. 99 от Конституцията на РБългария.

Междувременно, както президентът Плевнелиев каза пред камерата на БНТ, докато разпусне НС на 6 август 2014 г., той ще изиска да бъдат изпълнени следните задачи:

1. Необходима е актуализация на бюджета. Моли бюджетът да бъде актуализиран, за да може всички държавни институции да работят нормално, докато няма работещ парламент.

2. НС да гласува решение, с което да даде право  на служебното правителство да води преговори за външни заеми и други действия при необходимост,  за да може държавният апарат да работи нормално през трите месеца със служебен кабинет.

Плевнелиев
Бойко Борисов върна мандата на президента Плевнелиев

3. Състоянието на БНБ трябва да бъде толкова непоклатимо, колкото и до сега, за да продължи да бъде запазено доверието в нея.

Не бива да отлагаме решаването на важните за страната проблеми, докато НС не работи. Както знаем следващите парламентарни избори ще бъдат на 5 октомври 2014 г.

След като благодари на медиите, президентът Плевнелиев се качи, за да връчи мандат и възлага на Бойко М. Борисов да състави правителство с Указ 186 на основание  чл. 99,  ал.1 от Конституцията.

След като Бойко Борисов получи папката с документите за мандат, той връчи своя отказ на президента Плевнелиев, който прочете отказа гласно пред медиите.

Утре президентът Плевнелиев ще връчи мандат на БСП.

Според проучванията на журналисти, които коментираха пред медиите, всичките три партии ще върнат мандата и отново ще се наложи президентът Плевнелиев  сам да състави нов кабинет и да търси подходящи лица сред политически изявените и експертно утвърдени българи.

Милена Христова
сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.