Падащи звезди като диаманти ще обсипят небето и ще сбъдват желания

0
650

Метеорният дъжд от падащи звезди, който ще можем да наблюдаваме на 30 юли, носи името Алфа-Каприкорниди

Падащи звезди като диаманти ще обсипят небето и ще сбъдват желания. Метеорният дъжд от падащи звезди, което ще можем да наблюдаваме на 30 срещу 31 юли, носи името Алфа-Каприкорниди. Това заяви за БЛИЦ физикът от Института по астрономия към Националната обсерватория на Рожен към БАН Пенчо Маркишки.

Звездопадът Алфа-Каприкорниди е метеорен дъжд, който не е сред най-интензивните в астрономията, посочи Пенчо Маркишки. В моментите на неговия пик ще могат да се наблюдават между 6 и 8 падащи звезди на час.

падащи звезди
Падащи звезди сбъдват желанията тази нощ

Въпреки че интензитетът на метеорният поток не е голям, скоростта с която звездите ще валят в небето ще бъде доста ниска, т.е. те ще озаряват нощното небе с огромна яркост, с което ще се превърнат в истински космически спектакъл. Тяхното взривяване ще напомня на ярки фойерверки.

Дъждът от падащи звезди ще започне на 3 юли. Той ще продължи до 15 август, като ще достигне максимум в последните дни на месец юли. Маркишки допълни още, че в нощта на 30 срещу 31 юли тези, които са сред природата и се намират на по-високи места над градове и села ще могат да видят и да се насладят в цялост на това уникално космическо явление, което ни очаква, а именно метеорният поток от падащи звезди.



Физикът към Обсерваторията на връх Рожен заяви още, че характерното за метеорите от Алфа-Каприкорнидите е това, че те завършват своя път в атмосферата на Земята със зрелищен взрив затова и хората, които ще се насладят на този спектакъл ще се чувстват като на празник със заря.

Други известни метеорни потоци от падащи звезди са Акваридите, които ще очакваме да достигнат своя пик, както всяка година, в нощта между 12 и 13 август. Този звездопад ще бъде доста интересен тази година, тъй като Луната по това време ще бъде в своя максимум. Това означава, че на фона на пълната Луна, която ще осветява щедро нощното небе, ярките падащи звезди ще се забелязват не толкова лесно, както когато естественият спътник на Земята е в своята първа четвърт.

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.