Кмет, който не краде, превърна едно БГ село в швейцарско (ВИДЕО)

56
1960

И в България понякога се случват стойностни неща, за които трябва да се говори и да се знае. Един кмет успя с пари от еврофондовете да превърне своето село в швейцарско

Жителите на село Чавдар са изключително горди от новата визия на своето село и с право се хвалят пред всички.

Евала! Село Чавдар се управлява от кмет, който милее за своите съселяни и с помощта на милиони от еврофондовете превърна запуснатото село в приказно, което с право казват, че прилича на швейцарско.

Село Чавдар се намира на около 70 км от столицата.

Населението му е 1 100 човека. Но там не живеят само немощни възрастни хора, а има много млади семейства, чиито деца учат в местното училище или ходят в детската градина.



chavdar
Село Чавдар прилича на уредено и чисто швейцарско село

Докато репортер на Нова ТВ се разхождаше из центъра на  Чавдар, всеки който  гледа какво са направили там хората с честен труд, може само да им завижда благородно.

Красиви улици и тротоари, енергоспестяващо осветление, ремонтирани обществени сгради, детски кътове за игра, красиви водни каскади.

Няма смисъл да говорим.

Изгледайте видеото и се потопете в атмосферата на село Чавдар, защото това село наистина трябва да ни служи за пример.

Населението се радва на своето красиво място и с удоволствие се възползва от всички нововъведения, които са направени там.

Браво!

В България влязоха вече милиарди по европрограмите и ако всеки, който борави с тези необходими и полезни средства, притежаваше и съвестта на кмета на Чавдар, България наистина щеше да стане Швейцария на Балканите.

 

сподели бутон

loading...

56 КОМЕНТАРИ

  1. Селото е уникално, но истината е малко по-различна. И тъжна!
    Селото се намира в района на три, да ТРИ хвостохранилища! Районът е сред петте най-замърсени в България! Парите са компенсация за замърсяванията. Тъжно!

  2. Кмете,като си свършиш работата във вашето село,ела у нашето Енина общ.Казанлък,че да го „барнеш“ с еврофондове!До моята къща няма път,а пороище и каменист сипей.Всичко това се доунищожава безнаказано от мотористи без номера на моторите и поощрявани от кмета!

  3. Kmet za primer !Kato e blizko seloto do Sofiq ,zashto ne se dignat upravlqvashtite ( BEZ DRUGO NE VARSHAT NISHTO) i da posetqt seloto, da se pou4at ot kmeta ?Ne im iznasq ,4e te sa nai golemite kradci ,koito ograbiha dargavata i prodalgavat da q unishtogavat !

    • В България управниците няма да се оправят „с поука“ – само китайки и севернокорейски закони ще свършат работа, или като Пиночет навремето!

  4. Я в това село да се прехвърлят двайсетина индобългари и за две седмици ще му върнат типично българския облик 🙂

  5. Евгени, мисля, че си противоречите ! Ако отидат там „двайсетина ИНДОбългари“ няма да му върнат типично българския облик, а типично индобългарския, който наблюдаваме от толкова време, че си мислим, че е наш, типичен и нещо повече нормален…

  6. Честно казано абсолютно всеки коментар, който видях до момента не изрази нищо позитивно. Типични закърнели българи с типично оплакващо се мислене. Вместо да видите село и с усмивка да продължите деня си, защото сте видели някакъв вид прогрес, вие отново изпълвате сърцето си с песимизъм и спорове за политици , „индобългари“ и т.н. Точно заради това вашето поколение е това което унищожи държавата, не самият режим. Глупостта и самосъжалението ви са бездънни ями в които сте паднали толкова на дълбоко, че за вас това е реалността. Мили събратя и сестри моля ви спрете да се оплаквате и пълнете живота си с малко повече позитивизъм. И на края не забравяйте, че взимате 500 лева на месец (не че това трябва да определя щастието и живота ви) защото сте се примирили да вземате по толкова и щото нямате акъл за повече.

    • Точно така! „Със самосъжаление и оплакване до никъде не се стига, вече не сте на по 10 години. Статията и клипът са много позитивни, радвам се, че има такива места в Родината ми

    • Истината е, че всичко зависи от нас самите. Когато започнем да си изхвърляме боклука разделно, да не си хвърляме фасовете на улицата и да вдигаме отпадъчните продукти на кучето, когато започнем да си плащаме данъците, билетчетата и актовете и то, без да мрънкаме, тогава с гордост бихме могли да се наречем „европейци“. Усвоените по еврофондове пари все още никого не са направили европеец, а още по-малко – швейцарец (които, впрочем, са на светлинни години като начин на мислене не само пред нас, но и пред Западна Европа). Промяната започва от всеки и всички от нас, както е показал този кмет!

  7. А Ботевградския гъз (кмета ни) знае само да краде вместо да влага в града той си влага в имота или по точно замъка открадна паветата от центъра за да си ги сложи в двора е по голям измамник от него няма ! Иначе евала на хората и на кмета дано поддържат все така това прекрасно селце !!

  8. Ами, лесно е с еврофондове, но човекът все пак ги е използвал по предназначение. Ако всички пари от еврофондовете бяха използвани така, както го е направил този кмет, България щеше да е като кукла. За съжаление крадците без съвест и морал са преобладаваща част онези, които успяха да се докопат до огромна част от европарите, които потънаха в бездънните им джобове. Браво на този кмет. Жалко, че няма повече хора като него на отговорни позиции в тази държава.

  9. Отидох специално да видя това село, но… Наистина са вложени много пари, за да се оправи центъра, кметството, училището, здравната служба, площада. Осветление, градинки, фонтани, всичко е чудесно. Но отново, всичко хубаво ще бъде побългарено. Красивите градинки, потънали в плевели, няма кой да ги поддържа. Капковото напояване – повредено. Надписите на два от паметниците в центъра – с правописни грешки! Сърце да те заболи. Обслужващ персонал в невероятно красива механа – мургави момичета с домашно облекло и без грам понятие за културно обслужване. По улиците и тротоарите – боклуци. Не че и на други места ги няма, но ми се искаше наистина да има едно село, което да е истински образцово!

  10. Здравейте, Картинката е нашенска и коментарите също.Нищо ново под слънцето.Познавам селото много добре. Важно е кмета да е много оправен.Много е важно.Но също така е важно ние да сме от този народ ,който не мрънка постоянно а действа.Действа яко с мисълта за бъдещето а не само за собствената си кирийка.Хайде заедно да хвърлим един поглед върху коментарите. Ще цитирам какво съм чел от тях. Кмета не прави нищо, кмета не е изчистил боклука пред терасите ни и в градинката на блока,държавата не направи нищо за младите, дайте ми високо платена работа и ще остана в държавата, осигурете ни работни места тогава искайте от нас и все в този ред на изказ.На нас българите все нещо ни пречи.Слънцето че пече силно или ,че не пече, вятъра ,че вее или че не вее, кмета че не ние изчистил боклука дето сами сме го направили ,като хвърляме за по на бързо през прозореца в градинката. Парите все не ни стигат да си измажем къщите ама те стоят неизмазани още от комунистическо.И възникна въпроса как имахме пари да построим а да не измажем не успяхме? Истината е че нямаме вкус за красивото особено когато е необходимо за да стане красиво да се положи труд за който може и да не ни заплатят.Минете през някои от улиците в центъра на София и погледнете прозорците на повечето от домовете.Не са виждали вода и вестник от както са поставени да не говоря за олющената боя по дървените части.Може ли да разпознаете какъв е бил цвета на пердетата зад мръсните прозорци?Влизали ли сте в маза на блок в центъра на София??Ще си помислите ,че сте попаднали в някоя буклукчийница.Да спомена ли за фасовете и боклука ,който се пилее ей така по улицата??Това хора се учи в къщи от мама и тате.Няма как кмета да ни научи, по много причини това е невъзможно.Ако вземе да ни възпитава ще му теглим една майна, че тъй де кой е тоя да ни дава акъл.Ако вземе да ни глобява може и бой да изяде ама пък ако кмета свикне, че е виновен дето и слънцето не изгрява ще сме доволни , защото не ни закача.Недоволни ще сме обаче ,защото не е изчистил.И до какъв извод може да се стигне ?? Всичко зависи от нас.Знам за още едно такова село.Намира се в най бедния край на България.Видинския.
    Посетете го и ще направите разликата.Всичко е като в приказка.Имат чисти улици,измазани къщи подредени дворове, оградите са прясно боядисани.Децата ходят на училище в местното такова.Има кръжоци по танци детски хор.Библиотека.Единствената разлика е ,че българите населяващи това село са се върнали в България от земите на Унгария.Българи са,говорят отличен български език.Но са научени да ценят труда на другите,на дисциплина,научени са да ценят и красотата и реда не само в дома си а и в околното пространство.Научени са да живеят в мир и равновесие с природата. Научени са на труд , да , на труд!!!!И хич не ми навирайте писания от типа ,колко сме работливи и гостоприемни.Малка разлика има между нас и тях ,ама много съществена. Може вече да ме мятате с хули и упреци.Но аз ви написах истината!!!!

    • Браво за чудесния отговор,,,,респект,,,всичко ,което сте наописали е вярано,ама много,много вярно за съжаление,,,,,българите знаме само да плюем,да крадем,,,и да сме все недоволни от нещо ,,

    • Поздравявам Ви за мнението, то отговаря на нашата действителност. Тъжно е, но фактите са такива, имам 2 годишно дете, което водя всеки ден в градинка в квартала. Има доста боклуци, счупени бутилки, фасове, боклуци от семки с купчини. Уви голяма част направени от родители като мен, чиито деца се въргалят в тях. Онзи ден взех метла и лопата и докато детето играеше изметох. Трябваше да снимам как ме гледат. С лека подигравка от типа ти сега на интересна ли ще се правиш. И така вечерта пак същото фасове, семки, бутилки от бира. На това учат и децата си. Цялата беда е в нас. А управляващите и те са такива, все пак не са извънземни.

    • Аз мисля, че Фандъкова си е на мястото и си върши работата добре. Лошото е, че отделните квартални общини се управляват от хора, които най-добре знаят как да крадът. А Фандъкова не може да им бъде пъдар. Тук е ролята на хората – вместо да псуват и плюят, да пускат сигнали за нередностите. Проблема е, че човек трябва да си остави собствената работа и да отдели цялото време за писане на жалби – толкова са много нередностите!

  11. Ейййй, как може само злоба да се лее… вместо да му кажем едно БРАВО, веднага се започва оплюването. Заслужаваме си и съдбата и помийната яма, в която живеем…

  12. А не такива като Николай Тонев от Гълъбово Старозагорско,дето го ограби и запали къщите на хората,цялото село е в дупки,не познават асфалта хората

  13. Човек, на 78, кмет ..е превърнал едно обикновено селце, с малък брой жители буквално в Рай!Ако всички кметове и хора в политиката, не грабеха държавата..нонстоп България щеше да бъде страна за пример и нямаше да има толкова емигранти навън, а може би голем изблик на туристи.Едно село е коренно променено, ама защо само едно село, този Кмет е за пример , дано и др.покрай Него си променят вижданията, и наистина се замислят за нуждите на народа, а на само да прахосват чужди пари за техните имоти, коли, разглезени хобита!!!

  14. направете го президент ….колко лесно вярваме на реклами…а защо не отидете и питате хората там какво работят и дали им стига за едното ядене…хапват жълтите павета които ги пререждаха 3 пъти…за друго не ми се и коментира ….защото ли4но извършвах ремонтни простоти…да сега било красиво…некви милиони се хвърлиха за павета и пеики ….а народа преобладаващо ромски 4ака да излезнат гъби за да изкарат некои лев…поне не са крадливи като софииските роми..а дори и са пе4ени пове4ето…..а с тези пари дали неможеше 1 фабрика да се направи и вси4ки да работят..за 1 нят комат…тва е мое мнение и коментар не ангажирам никои…между другото 1 павенце маи се плащаше към 4 евро…коя ли фирма го е доставяла…

  15. Ето истината от мен като жител всяко лято съм тук:Да, селото е прекрасно, но защо се снима само центъра и главните улици.Има много по важни неща за осъществяване,отколкото фасадата на центъра. И това са въпросите:Защо не отидете в горните махали и да питате хората,къде им е канализацията?Защо не дойдете през лятото когато НЯМА вода, да в центъра има естествено,а с тока са като на дневна дискотека/не смееш и да се оплачеш в общината,защото веднага те отрязват/,когато не можеш да отидеш до Пирдоп,защото няма често автобуси.Къде отиде гората и природата?Защо не се обърне повече внимание на децата и подрастващото поколение? Да, има все още училище,но докога?Има и игрище, и фитнес и т.н. но за всяко удоволствие се заплаща! Елате сега да видите как се слагат отново павета,защото фирмата така си е свършила работата!За младежите да не говорим,че няма дискотека,и те се чудят в коя кръчма да влезнат.Ако всичко това се оправи наистина селото ще е прекрасно!!! Тук съм всяко лято и това е което виждам и чувам от разговорите ми с младите хора,това е и моето мнение! Има една поговорка:Око да види,ръка да пипне!Елате, вижте,но не само центъра и всичко,което се рекламира,а се разходете из цялото село и тогава си давайте мненията.Извинявам се предварително,ако на някой не му допада коментара!

    • Типичен кореняк българин – това добре ама тук има да се прави, там има да се прави. Всеки много разбира, всеки много знае – отстрани (разбира се)! Всеки се оплаква, всеки дава акъл, НО когато те ангажират – ама това, ама онова! Вие, г-жо сте с едно тесногръдо мислене, гореспоменато в един от коментарите! Нищо лично спрямо вас, но явно сте от хората, които все ще намерят косури за каквото и да било! Радвайте се, че има хора, които изполват тези пари! Не ме разбирайте погрешно, аз живея в голям град – Варна. И тук много програми се интегрират и се влагат и градът по булевардите изглежда като приказка! Ами НОРМАЛНО е, ПЪРВО да се оправят главните улици, които се използват най-често! А след това да се оправят другите улици! Хайде, приятен ден!

    • Евро пари-горницата на това, което Европа ни дава за платената вноска! Превишава около 4 пъти вноската! Не лъжи!

  16. Дори КРАДЦИТЕ от БСП могат да излъчат Кмет, който не краде и работи! Така че не всичко е загубено в България! Повече такива Кметове ни трябват и ГОТОВО!!!

  17. Искам да кажа само едно нещо на Ивелина.Да направен е само центъра,но такъв човек като вашият кмет ще оправи цялото село стига да му се даде възможност и средства естествено. Само с магическа пръчка става всичко на веднъж.а той вероятно не е магьосник. Браво на такъв кмет!

    • Ами виж Таня, до колкото чувам тук -има възможности и начини,той си знае как, а за средствата не се притеснявай, има достатъчно откъде да се спонсорира / при тези големи предприятия/.Просто за мен това е една кичозност, или може би предизборна показност.Има толкова села в България,които са природно по-хубави!!! Нямам нищо против направеното, харесва ми , но се дразня на журналистите като снимат това, за което явно им е платено!!!

  18. ujas, zapochnah da VI cheta komentarite I se hvanah za glavata…samo negativizam, zloba …imalo pleveli, ne bilo poddyrjano, murgavi bili servitiorkite v zavedenieto, kmeta opravil samo centyra ….I TN …ehhhh samo da se zlobee moje …vie kakvo ste napravili AZ pitam? Koga beshe posledniqt pyt kogato se sybrahte I vsichki drujno izchistihte I preboqdisahte ploshtadkata I gradinkite okolo bloka VI? M? I ne mi govorete kolko rabotite I nqmate vreme ako imate vreme da pishete zlobni I zavistlivi komentari online zna4i imate vreme I za ne6to polezno…zasramete se! Sysipvate dyrjavata! Myrzi VI da gledate no revete za PO visoki zaplati zashtoto v EU plashtali pove4e hahaha plashtat no I se raboti …ne ste realisti …gledaite sebe si, kakvo vie ste napravili predi da govorite I kritikuvate drugite 😉

  19. От всички коментари,които изчетох,90 % са абсолютно излишни.Явно доста голяма част от вас са професори по всичко!Защо не сте станали и вие кметове, да направите вие нещо,за да ви видим.На нас все някой друг трябва да ни е виновен и да завиждаме.Просто едно браво да бяхте казали за стореното,а не да се излагате с излишни коментари.

  20. nishto na tozi svqt ne e savarhenno selceto e hubavo pone tova koeto se predlaga v videoto vinagi ima kakvo oshte da se napravi no da ne zabravqme 4e stava duma za kmet a ne za maguosnik

  21. Изчетох коментарите до тук. Има истина, има и злоба,защото на хората им писна, има и мрънкане,както и незнание. Ако направеното е по Европроекти,за каквото са разчетени за това се дават до стотинка, а не за каквото искаш. Ако е за магистрала, чешма няма как да направиш. Казвам от опит. Гледат за какво са харчени парите до последната стотинка и после режат с голямата ножица. Кражбите идват от изпълнителите т.е. не за какво, а как. Ако кметът е корумпиран ще се договори с изпълнителите за комисионна, а те ще пробутат за повече пари по-евтини материали. Независимо ,че по един от проектите ми / фирмен,не общински/ бях като цербер пак тук -там успяха
    да пробият и с евтенийка,макар и за дребни неща. И защо е оплакването от кметовете? Нали ние ги избираме?

  22. Поздравления за кмета и всички други добри, съзнателни българи в страната, които не мрънкат, а работят за общото благо, като по този начин дават на останалите и един добър пример за подражание! Нашето настояще и нашето бъдеще зависят от нашата разумна воля и от нашите практически действия. Няма какво да мрънкаме, че еди-кой-си нищо не правел, еди-кой си крадял… Всеки сам да запита себе си какво прави за обществото, за града си, за държавата, за планетата, за Вселената – а не да мисли само за себе си и да чака всичко да се нареди на готово (т.е. някой друг да върши работата). Времето на егоизма отмина, сега е време за съвместната работа. Човек не живее сам за себе си, а е част от обществото, от планетата, от Вселената, и всеки трябва да участва в този колективен живот доброволно, съзнателно, разумно, добронамерено – според знанията, уменията и силите си. За всеки има място, за всеки има работа и всеки трябва да поеме отговорностите си – личните и обществените. Едва тогава ще се оправят нещата в локален и глобален мащаб.

  23. И кмета на с.Приселци обл..Варна също не краде и работи здраво за селото си. Но за съжаление не разполага с много пари. Късметлии сме, че имаме такъв кмет!

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.