Така се правят уханни и вкусни тиквички по провансалски (лесна рецепта от Южна Франция)

0
559

Тиквички по провансалски са отлично ястие, както за основно, така и за добавка към месо

Лесно, доста бързо и несравнимо вкусно – това са тиквичките по провансалски. Една чудна рецепта от Южна Франция, която става, както за основно ястие през лятото, така и за добавка към месо. Сами ще се уверите, че французите хич, ама хич не са прости…

За тази рецепта за тиквички по провансалски са ни необходими един килограм тиквички, две филии хляб, връзка пресен или една глава стар лук, около две-три скилидки чесън, 5-6 лъжици зехтин, магданоз, сол и черен пипер по наш си вкус, както и четири яйца (в зависимост от порциите, разбира се).

тиквички по провансалски
Тиквички по провансалски – който ги е опитал, пръстите си е облизал…

Първо обелете и на колелца нарежете тиквичките, след което ги поставете за около десетина минути във вряща вода на котлона, за да омекнат. Извадете ги, изцедете ги добре и хубаво ги намачкайте.

Половината зехтин загрейте в тиган и в него задушете нарязаните на ситно чесън и лук. Когато видите, че са готови, добавете към тях тиквичките и отново задушете за близо 3-4 минути. Подправете тази смес с черния пипер, солта и магданоза.



После идва ред да разпределите сместта от тиквичките в любимите ни гювечета, да раздробите филиите на трохи и да ги поръсите отгоре. Полейте с остатъка от зехтина, чукнете по едно яйце върху всяко гювече, а по желание, може да добавите в тях и малко масълце.

Печете във фурна, която е загрята предварително на 200 градуса, докато видите, че хлебните трохи са се зачервили, а яйцата също са готови.

Вече по ваше желание, вкус и предпочитение, бихте могли да поръсите върху гювечетата – преди яйцата, разбира се, малко кашкавал. Знайте също, че това вкусно ястие върви много и със сирене и кисело мляко. Желаем добър апетит с чудните тиквички по провансалски!

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.