Кози НАКАЦАХА по дървета! Що за ЧУДО е това!(Видео)

Хиляди кози накацаха по дървета, ето що за чудо е това.

Природната чудо с накацалите по дърветата кози се случва всеки юли в югозападната част на Мароко. Там през този месец  можете да видите хиляди кози накацали по стотиците арганови дървета, които растат в полупустинната долина на Сус, намиращи се в този район.  Аргановите дървета живеят между  150 и 200 години и плодът им узрява през месец юли. Това е и причината явлението с „кацналите“ кози да се наблюдава точно през този период от годината. Тогава там може да намерите хиляди кози накацали като свраки по клоните, да дъвчат сладко плодовете на аргановите дървета.

Накацалите по дърветата кози похапват сладко прлодовете на аргановото дърво.
Накацалите по дърветата кози похапват сладко прлодовете на аргановото дърво.

Характерно за този вид четириноги е, че те са много умели катерачи и могат да изкачват доста стръмни наклони. Този район е много сух и съответно растителността е доста оскъдна. Едно от малкото растения, които виреят тук е Аргановото дърво. Едно от малкото растения, които виреят тук е Аргановото дърво. И с цел да търсят храна, мароканските кози са се  приспособили да се катерят,  но по… дървета! Макар, че копитата на  козите в този район с вековете са се видоизменили и имат раздвоени и меки стъпала,  никак не е лесна задача. Аргановото дърво е високо между 8 и 10 метра с бодливи и криви стебла. Природната чудо с накацалите по дърветата кози е освен странно и доста полезно за местните бербери, които произвеждат така ценното Арганово олио, – основна част от икономиката на Мароко. Плодът на това дърво зрее около една година и е с дължина между 2 и 4 сантиметра. Има много твърда ядка обградена с месеста част. Премахването на тази месеста част е най-трудоемкият процес от производството на аргановото масло. И точно тук идва помощта на козите.

Когато плодовете узреят, местните бербери допускат четириногите „помощници“ в насажденията от арганови дървета, за да ядат на воля от техните плодове. Твърдата им ядка преминава през стомаха на животните непокътната и се изхвърля навън чрез техните екскременти, които берберите събират.

Ето така изглеждат плодовеаргановото дърво, което накацалите кози ядат.
Ето така изглеждат плодовеаргановото дърво, което накацалите кози ядат.

Семената се отделят от тях, след което се смилат и пресоват и така се добива ценното арганово олио, което се използва в козметиката, а някои го използват дори и като подправка за салати. Ето това е историята на чудото с накацалите по дърветата кози.



Ето Видео на чудото с  накацалита по дърветата кози:

Oblíbený kozo-strom se vrací. A tentokrát v podobě videa:

Posted by Prima ZOOM on 12 септември 2015 г.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.