Лечение на рак с адронна технология от ЦЕРН вече и у нас

0
528

ЦЕРН е  уникално място за изследване на най-малките частици, от които е създаден нашият свят. Разработиха технология за лечение на рак

С помощта на адронна технология от ЦЕРН у нас ще лекуват рак

Български учени са готови да участват в изграждането на свръхмодерен център за лечение на рак в България. При него начина на лечение ще се извършва по разработена от ЦЕРН адронна технология, съобщиха в bnt.bg.

Съоръжението у нас ще струва цели 150 милиона евро, а самото изграждане ще продължи 7 години.

Един от инициаторите е известният вече на много българи доц. Леандър Литов. Той редовно пътува до Центъра, за да участва в различни научни разработки.

Изграждането на подобен център за лечение на рак може да стане само със средства, усвоени от ЕС. Инвестицията е прекалено скъпа и дори частни фондации и дарители не биха могли да се справят финансово.



Идеята е новият център да лекува болните от рак от целия Балкански полуостров.

Това би облекчило значително хората, на които им се налага да заплащат най-малко по 50 000 евро, за да бъдат лекувани в Турция или в други клиники в Европа, дори в Израел.

Много българи преминаха през ада не само на болестта рак, но и на ужаса да търсят спонсори, дарители, набиране на средства чрез СМС-и.

Отделно разправиите с фонда за лечение на деца и на българи в чужбина.

Всичките тези тревоги ако не бъдат спестени на 100%, то поне ще бъдат занижени до минимум, когато такъв център за лечение на рак по адронна технология на ЦЕРН бъде изграден у нас.

Тази адронна технология представлява формирането на изключително силно магнитно поле, което е настроено да убива и унищожава клетките на раковите образувания, като запазва здравите клетки в тъканите.

ЦЕРН продължава да бъде актуално място в Европа, защото науката напредва, благодарение на изследванията, които се провеждат там.

Както шеговито твърдят учените от ЦЕРН, там нагледно се случва живата физика.

Затова се провеждат постоянно програми за обучения на учители по физика на място в адронния колайдер.

В музея на ЦЕРН, който се посещава безплатно, ученици, студенти и обикновени граждани могат да разгледат как е устроен адронният колайдер.

Какви магнити, ускорители и други пособия се използват от учените от целия свят, за да могат да намерят най-малката частица Хигс бозон, от която се предполага, че е изградена материята на света.

Или както още я наричат Божията частица, получена след Големия взрив.

Очакваме неочакваното, казват с усмивка учените, които работят в ЦЕРН.

Ако имат голям късмет, вероятно до края на 2020 г. учените физици могат да разкрият всички характеристики на Хигс бозон. Но това е прекалено оптимистична прогноза.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.