Огромен 5-кг тумор бе изваден от дете в Пловдив

0
270

Тази уникална, тежка и животоспасяваща операция по отстраняването на огромния 5-кг тумор от 8-годишното дете бе извършена в Университетската болница „Св. Георги”

Огромен 5-кг тумор бе изваден от дете в Пловдив. Тази уникална, тежка и животоспасяваща операция по отстраняването на тумора от 8-годишното дете бе извършена в Университетската болница „Св. Георги”. Интервенцията бе извършена от проф. Пенка Стефанова, завеждащ отделението по Детска хирургия, разкри прекрасната новина БГНЕС.

tumor
5-килограмов тумор извадиха от 8-годишно момиченце

5-килограмовият тумор е тератом. Това е било най-голямото образувание, откривано в дете през последните години. Той буквално е „изял” яйчника на осемгодишното момиченце. За радост, след адекватната намеса на пловдивските лекари и на проф. Пенка Стефанова, детето няма да загуби своите репродуктивни функции. Лекарите споделят, че момичето се чувства отлично и само след ден ще бъде изписано от болницата.

Проф. Стефанова разкрива, че подобни сложни и животоспасяващи операции не са рядкост в клиниката, но по-трудни са подобни интервенции при бебета и новородени. И допълва, че в момента в Университетската болница „Свети Георги” има приети две бебета на по няколко дни, които получават шанс за живот единствено благодарение на направените им операции в здравното заведение.

При едното бебенце е имало запушване на тънките черва, а другото дете е било прието с аномалия на ануса, която не е била съвместима с живота.



В деня на Хелоуин, отделението по Детска хирургия е било изключително весело и оживено, споделя още проф. Пенка Стефанова. И разказва, че екип от чуждестранни студенти, предимно от Гърция и Финландия, са обърнали огромно внимание на малките пациенти. Завеждащият детското отделение разкри още, че лекарите използват всички поводи на направят настроението за малките пациенти радостно и да чуват глъч и смях по коридорите. Така и самите лекуващи са доволни и спокойни.

Целият екип на Топактуално.ком пожелаваме на екипа на проф. Пенка Стефанова здраве и още много спасени малки пациенти, като това 8-годишно момиченце, от корема на което бе изваден огромният тумор!

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.