Внимание, шофьори! Въведоха нови задължителни изисквания

26
1109

Ако все още не сте научили за новите задължителни изисквания, направете го, за да нямате излишни главоболия

Както знаете, всяка година автомобилите минават през задължителен годишен технически преглед (ГТП).

До сега, ако водачът или собственикът на МПС не беше платил данъка на превозното средство, това не беше проблем да мине през ГТП.

Но вече не е така.

Според новите изисквания,  считано от 18 януари 2016 г., във всички пунктове за извършване на  ГТП на територията на страната, задължително ще бъде изисквана квитанцията за платен годишен данък на автомобила, на която е поставен специален стикер, за да бъдат избегнати злоупотреби.



Ако лицето има право да бъде освободено от данък МПС, то трябва да получи документ със стикер от Общината, който да представи по време на техническия преглед.

*********

kat-zima
Без платен данък МПС, няма талон за ГТП

Тръгвайки за ГТП на вашето превозно средство, вие трябва да носите:

1 – Регистрационен талон на автомобила (част I и част II  – големият  и малък талон). Законът позволява ксерокопие на големия талон.

2 –  Полица за валидна застраховка „Гражданска отговорност“.

3 – Ако вашият автомобил има газова уредба, трябва да има  стикер „GAS“ върху задното стъкло.

Когато получите удостоверение за ГТП, то удостоверява също така  изправността на вашата газова уредба.

4 – Документ за платен данък на МПС.

pregled
Писмо до пунктовете за извършване на ГТП – част 1

5 – Документ за самоличност на лицето, което ще представи превозното средство  на прегледа.

*********

Когато отидете  за извършване на ГТП, представените документи се сканират на място и се подават в системата, която тя дава отговор.

Въпреки това, системата дава грешки.  Ако данъкът е бил платен чрез интернет, системата не го отчита като платен.

Тя приема само онези, които са били платени в МДТ към съответните общини.

*********

pregled
Писмото част 2 – Кликнете върху снимките, за да прочетете текста

От началото на 2016 г., след успешно преминат ГТП, получавате стикер, който има нова визия.

Тъй като  доста години моделът на стикерите не е бил променян, появиха се доста и фалшиви стикери, засечени от КАТ по време на различни проверки.

сподели бутон

loading...

26 КОМЕНТАРИ

  1. Моля да ми пишете и да обясните, данъка е платен миналата година и колата е минала на ГДП пак миналата година, но за една година и това прави тази година пак до определения месец, за да стане пълна една година. Какво искате да кажете, като пишете по-горе – от 18 януари 2016 г. Пишете ми ако обичате защото не се разбира. От тогава ли започва.
    Защото ако е така излиза, че се губи пълната година, която съм минала на технически преглед.

    • Данъкът не е като гражданската отговорност-от дата до дата.За да минете ГТП трябва да си платите данъка за настоящата година,независимо на коя дата е прегледа на автомобила ви.

      • Ако трябва да минаваш на преглед през януари и февруари все още не са готови в общината да си платиш данъка.Казвам от личен опит.

    • Точно така!От тогава започва и ще изгубите пълната година и трябва да платите втори път и три пъти за щастие да минете преглед…

  2. До Лозка- Не важи от 18 януари, за хората които им изтича от тази дата нататък прегледа, демек ако вашият е до декември 2016, то тези неща важат за вас от следващия ви преглед (през декември). Не е нужно да губите никаква година.

  3. Какъв документ трябва да ми издаде Общината , че съм освободена от данък поради инвалидност?????

  4. Аз до сега плащах в банката понеже живея във Варна а колата ми е регистрирана във Враца и по новия закон трябва да се прибирам до Враца за да си платя данъка ли ? Вече няма ли да се признават тия плащания нали превода пак е по сметка на дадената община ?

  5. Това са пълни глупости, винаги ама винаги се е изисквал платен данък, това че никой не ви го търси и че минавате метър в определени пунктове, не значи че това изискване си го има

    • Точно така е. И аз го потвърждавам. От много години насам не ми се е случвало да мита технически преглед без да съм си платил данъка. Поне в Сливен е така навсякъде. Искат квитанция за платен данък.

  6. От край време се е плащал данъка на МПС-то.
    Когато преминаваш ГТП изискват се следните неща:
    1. Регистрационен талон на автомобила (големият и малкият талон). Законът позволява ксерокопие на големия талон.
    2. Документ че сте платили застраховка „Гражданска отговорност“.
    3. Документ че сте платили данъка на МПС-то.
    4. Ако вашият автомобил има газова уредба, трябва да има стикер „ГАС“ върху задното стъкло, което удостоверява изправността на вашата газова уредба и такса за газовата уредба както гражданска отговорност, не зная, не съм сигурен, защото аз нямам газова уредба. Можете да се допитате с някой който има такава.
    5. Документ за самоличност на лицето, което ще представи МПС-то на прегледа.

  7. От край време се е плащал данъка на МПС-то.
    Когато преминаваш ГТП изискват се следните неща:
    1. Регистрационен талон на автомобила (големият и малкият талон). Законът позволява ксерокопие на големия талон.
    2. Документ че сте платили застраховка „Гражданска отговорност“.
    3. Документ че сте платили данъка на МПС-то.
    4. Ако вашият автомобил има газова уредба, трябва да има стикер „ГАС“ върху задното стъкло, което удостоверява изправността на вашата газова уредба и такса за газовата уредба както гражданска отговорност, не зная, не съм сигурен, защото аз нямам газова уредба. Можете да се допитате с някой който има такава.
    5. Документ за самоличност на лицето, което ще представи МПС-то на прегледа.

    Един съвет:
    плащайте си данъците до края на месец април за да ви е по лесно до следващите плащания.

  8. ПЪРВО. Всички тези изисквания ги имаше и досега, само че има тарикати които смятат, че не важат за тях и пунктове които за 30 лева са готови на всичко.
    ВТОРО. Системата отчита всички плащания, през Интернет, по банков път, в общината, на каси на изипей даже отчита, ако за превозното средство не се дължи данък. Естествено не отчита плащане на 20 лв. през Интернет, ако държите 100 лв. каквато беше практиката в 40% от Интернет плащанията.
    Моля не пишете такива неща, когато е направено нещо добро.

  9. Ако плащането е станало през Изипей то признава ли се пред пунктовете на ГТП

  10. Данък МПС се плаща до края на календарната година ,ако преди плащането трябва да се мине на преглед ? Това означава ли че -първо трябва да се плати данъка и тогава се ходи на преглед или може да се мине и с бележка от предходната година ?

  11. Караме кола с варненска регистр и не сме я прехварляли на наше име а истинския сопственик не е плащал никакви данъци на коллата може ли да платим данъка само за двете години който ние караме колата и да мин год техн пруглед или трябва да заплатя данъка за всичките год през които не си ги е плащал.ще съм много благодарна ако някой знае повече информация

  12. Лудницата е пълна. Наглостта – също. Във Варна не признават плащането по Интернет и си искат печат или каквото и да е от Местни данъци и такси“. Излиза, че този, който си плаща за електронно банкиране и електронен подпис в България е идиот, при това – безнадежден. Вярвайте – е немам повече сили……Между другото, на коя институция е това разпореждане. Ако някой знае, моля напишете. Искам да го прочета. Благодаря!

  13. Добре де,Уважаеми дами и господа,кажете ми,ако трябва да мислим обективно,според вас,какво общо има данъка на автомобила с техническата му изправност!Според вас това правилно ли е,или е поредния опит на нашата гадна,обирджийска държава да ни скубе за щяло и не щяло?

  14. Ангеле , че не правилно е ясно на всички но само това да е пак добре. Но те те скубят два пъти защото не вярвам да има човек който да е имал работа в общината и да не е изгубил поне един работен ден че и повече което се отразява на заплатата която получаваш . Е , също и за тяхната де?

  15. и в момента се извършват прегледи без платени данъци.просто въвеждат номер на стикер от истински документ за данък на друг автомобил.системата го приема и прегледа продължава.ГЛОБЕНИ ПУНКТОВЕ-НЯМА

  16. За инвалидите:Да занесат ТЕЛК решението в общината по регистрация на колата и да го регистрират.Ако са пропуснали да регистрират старото да носят и него!!!Срещу такса от 5 лева се издавана момента.Но обърнете внимание че трябва да има холограмен стикер!
    Колкото до данъка ,до края на март нямат оценки и до тогава се носи старата квитанция която трябва да е с холограмен стикер!От изипей или по банка ако се плати -задължително се ходи до общината където се слага печат ЗЕЛЕН върху платежният документ!Така че по добре в общината!

  17. Не е предвидена възможност за кола с българска регистрация да мине ГТП в друга държава от ЕС. Изтече ми ГТП и сега ако мина тук преглед, няма да е валиден в България. Искам да съм изряден, а държавата не ми дава такава възможност.
    Би трябвало да има единен ГТП за целия ЕС, без да има значение в коя държава се намираш към момента на минаването му.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.