Чудо: Скална арка вдига на крака инвалиди, лекува всякакви болести!

0
584

Скална арка спасява от тежки заболявания

Скална арка е вдигнала на крак хора, които докторите вече са зачеркнали. Мястото е забулено с тайни и местирии. То се намира до тракийското светилище „Скрибина”. За него се вярва, че помага за всякакви болести. Разположено е на няколко километра от село Крибул, община Сатовча, Гоцеделчевско, в местността Скрибина.

Според археолозите скалното чудо съществува още от 4-ти век преди Христа, когато се е населявало от тракийското племе беси. И днес местните го почитат и извършват различни ритуали, за да запазят лечебната му сила.

Всеки, който е пристигнал на това свещено място е получил помощ за своето здраве. Жителите на селото  разказват хиляди случаи на изцерени миряни. Много двойки, които нямали надежда за рожби, след посещението на светилището  продължавали рода си. Тук идват и много млади хора, които получават дълго чаканото изцерение. В един от случаите чудодейните скали излекували студентка, която не можела да чува и да говори.

Скалната арка лекува много болести
Скалната арка лекува много болести

Друг път младо момиче, инвалид било водено от родителите си къде ли не. Но след като го довели до скалите, то се изправило и започнало да се движи само. За да получиш помощ от камъка, трябва да отидеш там с вяра и надежда, че той ще ти помогне и чудото става, категорични са крибулци.



Болният извършва специален ритуал. Първо се изкачва на дървена стълба, на която има червен конец, дълъг колкото ръста му. После се промушва през отвора на скалната арка. Вярва се, че колкото повече камъка го притиска, по-бързо ще излезе от тялото болката му. След това около него се пали огън, за да се изгори страданието и да се благодари на Слънцето.

Болният трябва да носи стара дреха, която да остави окачена на едно от дъбовите дървета. На едно от местата се оставят и пари. Никой не трябва да ги пипа, защото иначе може да „прихване” болестта на излекувания. Вярва се, че светилището е пазено от змия. Много от хората са я виждали, но тя не ги закача. Очевидци твърдят, че влечугото е приемало различни образи на животни, включително и  на човек.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.