Велик празник честваме на 16 април!

1
594

Денят 16 април е изключително важен  за всички християни. Този велик празник ни приближава все по-близо до Господ, за да ни свърже с него

Днешният празник е с променлива дата и зависи от Великден.

празник
Честит велик празник – Света София, Премъдрост Божия!

Празнуваме го винаги през първия понеделник след Томината неделя.

Празникът се нарича София, Премъдрост Божия.

Тук не става дума за жена с името София, както си спомняме за празника на 17 септември. Денят на Света София и нейните 3 дъщери – мъченици Вяра, Надежда и Любов.



София е името на Божията премъдрост, но за съжаление прекалено малко хора са наясно с този толкова важен факт.

Това е термин като грях, спасение, вяра, надежда и любов, като Света троица, в който е заложено божествено послание.

Можем да кажем, че на 16 април почитаме и Нашия Творец като източник на всяка велика мъдрост и премъдрост.

Животът на Земята от нейното създаване до ден днешен се движи по предварително предначертан божествен план.

Не случайно древните мъдреци и пророци от Стария завет са пророкували, че ще се роди Синът Божий, векове преди това раждане да стане реален факт.

От къде тези пророци са знаели този факт? По някакъв начин Всевишният им е подсказал тази информация, за да я разпространят сред вярващите.

А това говори за още един факт – че всички събития, които предстоят да се случат, са предварително предначертани, но ние ни ги знаем, следователно  можем само да гадаем каква е била великата божия промисъл.

Въпросът за Божията премъдрост, наречена още София е вълнувал светите отци на църквата от далечното минало.

По този въпрос са изписани много съчинения, които днес богословите четат, изучават и се опитват да отгатнат Божията промисъл за бъдещето.

Сред най-известните са съчиненията на  Свети Атанасий Велики, Светите  Кападокийци, Свети Григорий Палама, Свети Филотей Кокин, Свети  Калист. Трябва да споменем  Свети  Евтимий, патриарх  Търновски с неговите ученици и последователи, писаха в dveri.bg.

празник
Честит велик празник на 16 април!

Част от Божията премъдрост – София е сътворението на света, смисълът да го има и да ни има всички нас.

В Божията промисъл има важно място Мойсей и законите, които получава, а ние ги познаваме като 10-те Божии заповеди.

Част от премъдростта София е раждането на Иисус Христос, който ни донесе закона за Любовта, а след това беше разпънат на Кръста, за да изкупи човешките грехове.

Но и неговото Възкресение също е част от Божията премъдрост, за да ни покаже, че един ден най-праведните и най-добрите ще възкръснат за живот вечен, когато Иисус се завърне отново по време на Второто пришествие.

Ние обикновените хора не можем да гадаем каква точно е Божествената премъдрост (София). Защото сме прекалено ограничени като възможности. Но можем да се стараем да спазваме християнските ценности, да творим добро, да раздаваме любов и по този начин да се подготвяме за вечния живот.

На 16 април вървете на църква, за да си запалите свещички за здраве и да се помолите на Господ да ви даде нужната мъдрост, за да изживеете своя живот по възможно най-праведния и най-пълноценен начин.

Честит велик празник!

 

loading...

1 КОМЕНТАР

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.