Започва строеж на първата БГ църква в Африка (ВИДЕО)

0
485

Православните християни в Южна Африка изживяха един невероятно щастлив ден, защото беше направена първата копка, след която започва строеж на БГ църква

Българите построиха и изографиса свой православен параклис „Свети Йоан Рилски“ на далечната ледовита Антарктида.

Пак на  другия край на света, но в Южна Африка,  българските православни християни ще могат да се черкуват в собствен православен храм, който ще носи името на великия български светец, покровител и закрилник Свети Йоан Рилски чудотворец.

Първата копка е плод на големите усилия на БПЦ, на българите в Йоханесбург, на дирекцията по вероизповеданията.

църква
Освен първият камък за новата църква, има подготвена и икона на Свети Йоан Рилски

Дамаскин, архиепископ на Йоханесбург и Претория от Александрийската патриаршия отслужи Света Златоустова литургия, след което извърши църковните ритуали за полагане на първия камък на бъдещата църква пред погледите на събралите се десетки вярващи.



На събитието присъстваха Катя Делева – посланик на България в ЮАР, Веселин Велинов – директор на дирекцията по вероизповеданията към МС и други официални лица.

Особено щастлив е отец Йонко Иванов, който от няколко години обслужва вярващите българи в ЮАР, а преди това е служил и развивал духовна дейност  като уважаван свещеник  в Габрово в храм „Успение Богородично“,  Великотърновска епархия.

Събралите се гости бяха приятно изненадани от голямата торта във форма на бъдещия храм „Свети Йоан Рилски“.

Мястото за строежа  на българския православен храм е закупено с финансова помощ от правителството на  България, на щедри частни дарители, със средства на „Сдружение на българите в Южна Африка“.

Набирането на средства за изграждане на храма продължава.

На добър час на това смело историческо и  духовно начинание  в ЮАР!

Дано всички строителни мероприятия да приключат своевременно, за да могат нашите сънародници да усещат Божията благодат в свой български православен храм!

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.