Синоптиците разкриха с какви капризи ще ни изненада юли

0
368

Очакванията са валежите да са около и над нормата

Синоптиците разкриха какви изненади ни е подготвил настоящият месец.

Според прогнозата на синоптиците, месецът ще бъде изпълнен с изненади. На моменти ще ни поднесе доста ниски температури като най-ниските ще бъдат между 12 и 17 градуса. Разбира се през преобладаващата част от месеца се очаква да бъде доста топло като температурите ще достигнат стойности между 34 и 39 градуса.
Това съобщи за БТА синоптикът от НИМХ при БАН – Красимир Стоев.

синоптиците
Очакванията са валежите да са около и над нормата

Като цяло очакванията на синоптиците са средната месечна температура да е в рамките на нормалното, което за равнините е 22-26 градуса, за планините – 6-13 градуса, а за високите полета – 18-21 градуса.

Очакванията са валежите да са около и над нормата. За преобладаващата част на страната това означава между 40 и 70 литра на квадратен метър. За района на река Струма и по Черноморието очакваните количества дъжд са в рамките на 30-50 литра на квадратен метър, а в планинските райони – 70-120 литра на квадратен метър.



В първото десетдневие от новия месец синоптиците вещаят доста нестабилна въздушна маса. Въздушният пренос ще се ориентира от североизток. В часовете преди обед ще е слънчево, но около и след обяд, както и преди полунощ на много места ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност.

Краткотрайните валежи в повечето райони ще бъдат придружени от гръмотевици за разкош. Не е изключено на места да се развият и гръмотевични бури.
В периода 2-4 юли и 8-9 юли се очакват значителни валежи в някои от дните. Не е изключено на места да паднат и градушки, прогнозират синоптиците.
Към 5-6 юли се очаква атмосферата над страната да се стабилизира.

Температурите ще се задържат относително по-ниски през второто десетдневие. Преминаването на студен атмосферен фронт над страната ще създаде условия за развитие на купеста и купестодъждовна облачност. Краткотрайни дъждове, придружени от гръмотевици се очакват в дните 12, 17 и 20 юли.

През третото десетдневие въздушната маса над страната ще се стабилизира и ще преобладава слънчево време, а температурите отново ще тръгнат нагоре. Има вероятност за преминаване на атмосферни смущения над страната около 23 юли и в края на месеца. На места с усилването на вятъра ще паднат краткотрайни дъждове с гръмотевици за разкош.

Синоптиците напомнят, че през настоящия месец нахлуването на хладни и влажни океански въздушни маси от северозапад намалява значително. На практика това означава, че трябва да намалее и вероятността за валежи и градушки. Засушаването в този период от годината е характерно, но през тази година май ще е по-различно, тъй като се очертават повече от обичайните валежни дни, пише dariknews.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.