Няма да повярвате: Този извор не само лекува, но и пази от болести до гроб!

0
900

Лековитият извор има чудодейна сила

Лековитият извор не само лекува от много болести. Всеки, докоснал се до него, няма да има болест до като има дни на белия свят. Това твърдят местните жители на пловдивското село Ситово. То е едно от най-красивите селища в невероятно красивата Родопа планина.

Над селото блика този чуден извор. Според преданието всеки, който се докосне до целебната вода няма здравословни проблеми нито до дълбока старост, нито изобщо през целия си живот. Ситовци разказват и една легенда, която се предава от уста на уста. Това се случило по време на турско робство. В тази местност дошли конете на Али ага, известен още с прозвището Тъмръшлията. Красивите животни дошли и легнали на поляната, където бликало и лековитото изворче. След като полежали малко, те се изправили по-силни и здрави от всякога и после никаква болест повече не ги ловила.

Чудотворният извор в с. Ситово
Чудотворният извор в с. Ситово

След освобождението на тридесетина метра от лековитата вода построили параклис на Света Богородица. Вътре има наколенки, за да може желаещите да се лекуват. Те се поставят на местата, където изпитвате болка и да преспите в храма. След това се преспива и в една от двете стаи на светата обител, известна като хотела.

В края на миналия век учените изследва и водата в чудодейния извор. Спецовете установили, че тя е по-радиоактивна от останалите и затова вероятно е причината да цери различни кожни болести.



Това откритие позволила не само на местните жители, но и тези , от различни краища на страната да се излекуват наистина от различни болежки, заради които идвали на това сакрално место.

Ситовци разказват различни случки. Веднъж там пристигнала жена, която страдала от екзема. Няколко дни прекарала в местността, пила вода от извора, молила се в църквата Когато се тръгнала, сериозното кожно заболяване вече го нямало, било изтрито като с магия.

Мъж също потърсил помощ от лековитото изворче. Той имал сериозна рана на врата, която не успявал да излекува с нищо. Няколко пъти се измил с водата, постоял в храма и си тръгнал напълно излекуван. Чудото не спира с това. Според очевидци много жени, които нямали деца, а искали, след като преспивали тук, скоро ставали майки. Целебният извор лекувал още много тежки заболявания, стига да имаш вяра, твърдят ситовци.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.