Истина е: Консервите спасяват от рак, стрес, сърдечни болести! (Ето защо)

0
763

Да консервираш плодове и зеленчуци е не само икономично, но е изключително полезно за нас

Консервираните плодове и зеленчуци са изключително полезни. Това твърди проф. д-р Донка Байкова. Тя е специалист по хранене, ръководител на катедра „Превантивна медицина” във Факултета по обществено здраве на Медицинския институт в София.

Консервираните плодове и зеленчуци спасяват от редица болести
Консервираните плодове и зеленчуци спасяват от редица болести

Според нейните думи всяка една консервация носи опасност, но не за нас. Рискът е заради загубата на различни полезни витамини. Така например при този процес се получава загубването на около 40% от така ценния за нашия организъм витамин С.

Но все пак от него ще има достатъчно количество в стирилизираната ни зимнина, която приготвяме, способна да предпази организма ни от различните болести и зарази през зимата.

Както и да повиши имунната ни система по време на студените месеци и дни на годината.



За това проф. Байкова е на мнение, че през горещите дни е добре да подлагаме на термична обработка някои родни, типично български плодове и зеленчуци.

Тя е убедена, че това не само това са отнася за различните туршии, компоти и други консерви. Но същото, в голяма степен, важи и за термичната обработка на доматите. При варенето на полезния зеленчук се освобождават едни вещества, известни като ликопените.

Те принадлежат на групата на антиоксидантите и дори и да са консервирани, са изключително полезни за човешкия организъм. Това са над петстотин полезни за нашия организъм вещества, които са изключително полезни за нас, хората.

Познатите като биологично активни субстанции имат невероятно въздействие върху човешкия организъм. Те се усвояват напълно от организма и са много полезни за нас. Веществата борят стреса, освен това намаляват риска от различни онкологични заболявания.

Активните биологични субстанции предпазват също от сърдечно-съдови заболявания, като намаляват риска и от различни, опасни болести.

Проф. д-р Байкова е категорична, че дори да загубим малко количество от полезните витамини в консервирани плодове и зеленчуци, ние все пак печелим други, доста необходими вещества.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.