Жители на китайско село са поразени от мистериозно заболяване

0
343

Част от жителите на едно южнокитайско село страдат от необичайна и много болезнена деформация на краката и ръцете в областта на ставите, а конвенционалната медицина все още не е способна да им помогне

Видимо костите на ръцете и краката им са като усукани, а в някои случаи по кожата им се появяват и болезнени мехури. При отделни жители на китайското село загадъчното заболяване се проявява години наред, в резултат на което те практически са напълно нетрудоспособни.

село
Част от жителите на едно южнокитайско село страдат от необичайна и много болезнена деформация на краката и ръцете в областта на ставите, а конвенционалната медицина все още не е в състояние да им помогне

Според най-популярната хипотеза, предложена от някои експерти, опитващи се да обяснят случващото се в китайското село, става дума за т.нар. болест на Кашин-Бек – рядко срещано ендемично заболяване на костите, дължащо се на дефицит на селен и йод в храната и водата, срещащо се сред жителите на Китай, Сибир и Северна Корея. За заболяването не съществува лечение, но състоянието може да бъде облекчено чрез операция или физиотерапия.

Към момента са регистрирани общо 20 заболели във въпросното село, като мнозинството от тях са мъже, неспособни да вършат своите ежедневни дейности. Към момента обаче още не може да се твърди със сигурност, че това е именно болестта на Кашин-Бек, която обикновено се среща при децата.



loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.