Пръстовите отпечатъци са спрени от ВАС

0
481

Необходимостта от идентифициране посредством пръстовите отпечатъци в лечебните заведения, беше обжалвана пред ВАС. Съдът ги спря като незаконосъобразни

Центърът за защита на правата в здравеопазването информира обществеността, че към момента пръстовите отпечатъци са били наложени чрез Наредба на МС.

пръстовите отпечатъци
ВАС забрани използването на пръстовите отпечатъци за момента, но сигурно ще ги отмени изцяло

Една Наредба не може да дефинира и да въведе процедура за създаване на код „пръстов отпечатък“ или друга процедура. Това може да стане първо с изменение и допълнение в Закона за здравето, за лечебните заведения у нас и за здравното осигуряване.

С една Наредба могат само да бъдат определени начините, по които трябва да се извърши дадена процедура, документите, които се попълват и други подробности.

Освен, че Наредбата няма сила да въвежда подобни новости, тя самата противоречи на някои регламенти и директиви, които действат на територията на ЕС.



Там е казано, че когато едно лице пътува с цел лечение, достъпът до неговата здравна документация трябва да бъде възможен от медиците в страната, в която ще се извърши самото лечение. Т.е. всички процедури да бъдат максимално улеснени.

А въведеният пръстов идентификатор допълнително ги усложнява.

Докато приключи съдебният процес и Върховният административен съд се произнесе с крайно решение, пръстовите отпечатъци у нас са спрени.

Целта на МС беше, след като бъдат въведени в болничните заведения, да бъдат въведени в аптеките и при посещение при личния лекар.

Използването на пръстовите отпечатъци като начин за постъпване в болница бяха атакувани пред ВАС от Федерация „Български пациентски форум“, Центъра за защита на правата в здравеопазването  и Сдружението на частните болници.

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.