Най-щуравите коледни ритуали по света (Къде не чакат дядо Коледа, а неговия зъл двойник)

0
464

Най-щуравите коледни ритуали не са самоцел в света

Най-щуравите коледни ритуали в различните страни битуват от векове. Коледа е един от най-прекрасните празници в годината. На топло, с напитка в ръка и сред семейството си ние се чувстваме щастливи и радостни.

В Исландия който е работлив получава нови дрехи. Който е мързелив бива изяден от коледната котка. Така плашели децата и ги учели на труд.

Не по-малко най-щурави коледни ритуали има и в Южна Африка. Там, вместо курабийки или печена пуйка се сервира като любимо ястие пържени гъсеници.

Гигантска сламена коза отбелязва настъпването на коледните празници в Швеция. Традицията е позната в почти всички скандинавски страни. Това сее превърнало в зрелищно шоу от 1966 година насам.



Най-щуравите коледни ритуали в Австрия-злия дядо Коледа-Крампус

В Уелс е известен така наречения ритуал на „сивата кобила”. Череп на кон минава през целия град, докато наоколо се пеят коледни песни.

В Каталония на Коледа има много странна традиция. Издълбава се дънер, който се поставя на четири крака и му се рисува усмихнато лице. Всяка нощ, до Коледа този дънер се „храни” с лакомства и се завива с одеяло, за да не изстине.

Точно на празника дървеното човече се хвърля в огъня, удря се с пръчка и му се нарежда да пусне лакомствата. Докато семейството дружно го налага с дървена пръчка и пее коледни песни, с които окуражават дънера да пусне повече от лакомствата.

В Испания коледната украса не е пълна без акащи джуджета.

Коза от слама правят в Швеция

Първото дете, което намери първата кисела краставичка в коледната елха в Германия, получава малък подарък.

Акащи джуджета, без тях не минава в Испания

В Австрия плашат със злия двойник на дядо Коледа- Крампус. Той наказва тези деца, които не са били послушни през годината. На 6-ти декември мъжете обличат костюми на дявол-с козина, рога и обикалят из градовете.

Най-лошото е, че ако на сутринта на Коледа откриете, че в чорапа над камината няма оставени подаръци, а въглен.

Тази легенда произлиза от алпийските страни. Той е сред най-щуравите коледни ритуали. Разпространен е още в Бавария,Унгария и Словения.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.