На Нова година: В Дания скачат от столове, във Венецуела купуват специално бельо

0
351

Нова година традициите по света са невероятни

Нова година посрещат с различни ритуали. На 31-ви декември във Финландия топят калай. По фигурките в съд с вода се гадае каква ще е годината. Ако има сърце означава сватба, корабът-пътуване, а прасе-изобилие от храна.

В навечерието на новогодишната нощ испанците изяждат 12 зърна грозде. Смята се, че ритуала осигурява здраве и просперитет през месеците на годината.

В Панама изгарят кукли на известни личности. Това може да фигури на артисти, политици, певци или спортисти. Смята се, че така хората се пречистват от злите сили и започват начисто новата година.

На нова година в Панама изгарят кукли

По време на новогодишните тържества в Шотландия из цялата страна се изпълняват огнени ритуали. Няколко обучени човека обикалят градовете, като въртят огнени топки около себе си. Те символизират слънцето.



В Шотландия изпълняват огнени ритуали

Смята се, че така се пречистват от злите сили. Който пръв премине прага на дома им на 1-ви януари, трябва да носи дар. Обикновено сол или уиски, за късмет на стопаните.

Във Филипините на Нова година се тачат само кръглите форми. Счита се, че са символ на просперитета, късмета и богатството. Много домакини поставят на видно място купа с кръгли плодове, обикновено 12 на брой. Други носят дрехи с точки по тях.

В Беларус на Нова година се гадае коя мома ще се омъжи. Пред всяка се поставя купа с царевица и се пуска петел. Където отиде да кълве, тази девойка ще бъде женена жена през следващата година.

В Дания скачат от столове, веднага щом стрелките докоснат 12-ия час. Смята се, че така, със скок, влизат в новата година. И това ще им донесе добър късмет и ще прогони злите сили далеч.

В Дания скачат от столове

В Естония се хранят седем пъти на 31-ви декември или пият седем питиета. Това осигурява изобилие през следващата година.

Странен ритуал имат на Нова година в централна и Южна Америка.

Във Венецуела купуват бельо

В страните Боливия, Венецуела, Еквадор и Бразилия се смята за добър късмет, ако си купиш специално цветно бельо. Най-търсеното е в червен цвят, този на любовта. Жълтото пък символизира добро финансово състояние през настъпващата година.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.