Честит Имен Ден на 14 януари (ВИДЕО)

0
771

На 14 януари отдаваме почит към млада християнка, която посвети целия свой живот на Христа. Мощите вършат чудеса. Честит Имен Ден!

Света Нина е родена в Кападокия, където е роден и Свети Сава. Него почитаме на 5 декември. Нейният баща Завулон бил роднина на световноизвестния  Свети вмч. Георги, а Йерусалимският патриарх е вуйчо на Света Нина (брат на нейната майка Сусана).

имен ден
В деня на Света Нина – Честит Имен Ден!

Когато малката Света Нина навършила 12 години, нейното семейство заминало на поклонение по светите земи на Йерусалим. Те търсели плащеницата на Иисус Христос, за да й се поклонят. Когато пристигнали в Йерусалим, научили, че плащеницата е отнесена на друго място.

Тогава в живота на семейството настанал сериозен обрат. Бащата на Света Нина взел позволение от своя зет – Йерусалимския патриарх и се установил в пустинята, за да може там необезпокояван от никого да се посвети на Всевишния. От житията на светиите знаем, че в пустинята са живели Света преподобна Мария Египетска и Света преподобна Параскева – Петка Епиватска, Търновска и Българска.

 Имен Ден
Чудотворна икона на Света Нина – ако имате нужда от помощ, помолете й се

През 303 година, Света Нина все още била в Йерусалим, когато император Диоклетиан предприел поредното гонение над християните. Света Нина и още няколко девойки – християнки трябвало да бягат, за да се спасят от гибел. Така те достигнали до територията на Армения.



Доносниците съобщили на император Диоклетиан, че група млади християнки се укриват на територията на Армения. Той поискал да бъдат заловени и върнати, за да бъдат съдени. Диоклетиан заплашил цар Тиридат, че ще му обяви война, ако не изпълни нареждането.

Изплашен за своя живот и за съдбата на страната си, цар Тиридат наредил да заловят младите девойки-християнки и да ги изпратят при Диоклтиан. Всички девойки  били заловени. Само Света Нина успяла да се спаси. Сама продължила към Грузия.

Света Нина успяла да се спаси, понеже се намирала под пряката закрила на Пресвета Богородица. Като доказателство, Пресвета Богородица подарила на Света Нина кръст, изработен от стеблото на една лоза. Този кръст и днес се пази в храма, в който почиват Светите мощи на Света Нина.

На крехките плещи на младата Света Нина лежала огромна отговорност. Тя трябвало да постави основите на християнството в Грузия. С дълбока вяра в Бога и в делото, което трябва да извърши, Света Нина успяла да покръсти много стари и млади грузинци.

Това съвсем не станало бързо и лесно, понеже владетелят на Иверия (Грузия) царят Мириан бил езичник, който се кланял на идолите. Но волята и упоритостта на младата Света Нина се оказали по-силни. В крайна сметка цар Мириан станал християнин.

През следващите години изиграл важна роля за развитие на християнството в тази част на света. След като свършила толкова важна духовна работа, Господ прибрал душата на Света Нина на 14 януари 335 г.  Днес чудотворните мощи на Света Нина, която е приета като небесен и духовен покровител на цяла Грузия, почиват в Бодбийския манастир.

На 14 януари имен ден празнуват жените с имена Нина, Нинка, а грузинският вариант е Нино.

Имен ден не празнуват имената Николина, Ники и Николинка, защото те са свързани със Свети Николай Чудотворец – 6 декември.

Не е имен ден, но на 14 януари БПЦ почита още паметта на Светите отци – мъченици, които били избити през 312 г. в Синай и Раита. 

***********

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.