Разрешиха загадката с усмивката на Мона Лиза, вижте какво се оказа!

0
604

Мона Лиза е най-обсъжданата картина от векове, но точни резултати за усмивката й досега нямаше!

От 19 век насам учените опитват да разгадаят истината за Мона Лиза и сякаш най-после успяха. Това се случи във Фрайбург, Германия.

Специалисти в университета там са провели изследване, което е установило какво се крие зад загадъчната усмивка на Джокондата.

Проучването, чиято достеверност е 97%, е посочило, че жената на картината е щастлива. Неврологът Юрген Конмайер твърди, че в изобразения образ няма и следа от тъга.

Години наред усмивката на Мона Лиза будеше недоумение и множество дебати у хората по целия свят. Мненията и до днес са крайно противоречиви.



Мона Лиза
Каква е точната истина за Мона Лиза?

Не е известно коя е жената, позирала на Леонардо да Винчи. Според някои, това е съпругата му, която е страдала от заболяване, притискащо лицевите й мускули и затова се е получила тази усмивка, която е била вечна.

По-разпространената теза по света обаче е свързана със самия художник. Счита се и до ден-днешен, че картината изобразява женския образ на автора.

В момента Мона Лиза се съхранява в Лувъра в Париж. Тя попада на френска територия след преместването на Да Винчи да работи там.

Картината е нарисувана в началото на 16 век, но за нея започва да се говори едва векове по-късно. Смята се, че за популяризирането й помага най-вече Наполеон Бонапарт, който си я е държал да я гледа над леглото си.

Въпреки твърденията на учените, историците на изкуството продължават да вярват, че в Мона Лиза няма само щастие. Мнозина дори го отричат напълно, смятайки че това е тъжен портрет.

Главната причина за това им становище е погледът на жената. На мнозина им се струва пропит от тъга или някаква мъка, а усмивката – изразяваща душевна болка.

В крайна сметка може би тълкуванието на тази картина ще остане завинаги субективно. Най-вероятно това е искал и самият автор – гледайки я, всеки да изпитва различни емоции.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.