България избра: ГЕРБ победи БСП, ето кои още влизат в парламента!

0
255

ГЕРБ успя да запази статуквото от последните години при избори!

България избра новата си управляваща сила и тя е отново ГЕРБ. Партията на Бойко Борисов победи за трети път на избори, научи TOPactualno.com.

Първоначалните данни сочат, че ГЕРБ има 32,8% от вота на българите, а втора политическа сила остава БСП с 28,4%. Третото място е интересно, тъй като Патриотите изместват от там ДПС. Засега депутатски места печели и партията на Веселин Марешки.

Драмата е при Реформаторския блок, който засега е на 0,2% от влизане в парламента. По закон са необходими 4%, а партията на Радан Кънев до момента има начислени 3,8%.

Тези резултати обаче по никакъв начин не могат да дадат яснота за новото правителство. Ясно е само, че ГЕРБ няма да може да състави самостоятелен мандат. Дори няма да успее с помощта на още една партия да го стори и може би ще търси тройна коалиция.



ГЕРБ спечели срещу БСП
ГЕРБ на Бойко Борисов надделя над БСП на Корнелия Нинова

Разбира се, вариантът за само две партии във властта е единствено при коалиция между ГЕРБ и БСП, но това изглежда невъзможно.

Предстои обработка за всички резултати, която ще продължи чак до утре вечер. Ясно е обаче, че разлика от около 4% е непреодолима и със сигурност ГЕРБ печели изборите.

Партията победител трябва да се нагърби със съставяне на правителство в следващата седмица. По всяка вероятност на премиерския пост отново ще застане Бойко Борисов.

Досега ГЕРБ и при двете си управления не успя да изкара мандата си докрай. Първия път кабинетът Борисов подаде оставка през февруари 2013 година, когато имаше масови протести заради високите сметки за ток.

Втората оставка на Бойко Борисов дойде през последната есен. Тя бе предизвикана от загубата на президентските избори, когато спечели Румен Радев, вместо Цецка Цачева.

Ролята на новия ни президент също не е малка в така създалата се ситуация. Ако партията на Борисов не успее да състави правителство, негова е отговорността да връчи мандата на следващата поред политическа сила и така до успешен край.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.