Така се прави свеж и уханен портокалов кекс: Разкошен за делник и празник

0
561

Този портокалов кекс се прави лесно и е винаги подходящ

Предлагаме ви рецептата за портокалов кекс, който се прави бързо и лесно, а е свеж и много вкусен. Идеален е, както за делник, така и за празник. Не пропускайте да го опитате.

портокалов кекс
Много ароматен и още по-вкусен е този портокалов кекс

Трябват ни пет яйца, чаша и половина брашно, чаша и половина захар, 150 грама масло, два бакпулвера, щипка сол и два портокала.

Първо трябва да си настържем портокаловите кори и да изцедим сока от портокалите. След това поставяме портокаловия сок да заври. Към него прибавяме една лъжица захар и ги варим заедно за около пет минутки.

Сиропът трябва да се сгъсти, а после го махаме от котлона и го оставяме да се охлади. Разбиваме си размекнатото масло със захарта с помощта на миксер, за да стане гладък крем.



Прибавяме и настърганите портокалови кори. Към маслената смес после добавяме последователно яйцата и непрекъснато бъркаме. Накрая слагаме и брашното, което е смесено със солта и бакпулвера.

Бъркаме отново хубаво, за да се получи еднородна и хомогенна маса. Тестото го разпределяме в една намаслена и поръсена с брашно форма за кекс.

И го поставяме във фурната, която вече е загрята на умерена температура. Печем кекса до пълната му готовност, а после го вадим от печката и го оставяме да се охлади.

Щом е охладен, го изваждаме от формата и го заливаме с портокаловия сироп. Преди това обаче го надупчете добре с клечка за зъби или с вилица, за да попие по-хубаво от сиропа.

А, когато кексът вече е престоял навън и попил сиропа, отгоре го поръсваме хубаво с пудра захар. Тя, разбира се, е по желание и не е задължителна. Става разкошен сладкиш.

Пожелаваме ви добър апетит и да ви е много вкусно на всички!

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.