Има такова чудодейно место в България: Приказните стобски пирамиди? (Аналог на Дяволския град в Сърбия)

0
336

Стобските пирамиди са едно уникално место у нас

Стобските пирамиди са приказни и невероятни. Уникалното природно образование си има аналог в света. Според новите чудеса на света попада и Дяволския град, чийто аналог са Стобските пирамиди. Въпросният град е неоспоримо красив, но българското им подобие ги надминава по площ и природна пищност.

стобски пирамиди
Стобските пирамиди са уникални

Те са разположени на стотина километра от София. В красивата Рила планина, нейната западна част. В село Стоб. Скалните образования са живописни и възхитителни. От Кочериново по главния път за Рилския манастир има отбивка, по която се стига до село Стоб.

На два километра от нея се тръгва по екопътека. И само на километър по-навътре се намират невероятните природни забележителности. От върха се разкрива спираща дъха гледка към природата и върховете на Рила.

Височината на пирамидите варира от седем до дванадесет метра. Те имат конусовидна форма и завършват с шапка, подобно на гъби.



Цветовете на скалните образования варират от светложълто до тъмно кафяво и червено. Техният истински блясък и прелест се разкриват при залез слънце и лунна светлина.

Местните разказват легенди за тяхното образуване. Две са особено популярни. Според едната двама млади се залюбили. Но майката на момичето не била съгласна с избора на дъщеря си. Въпреки това девойката заявила, че това е нейния избраник и вдигнат сватба.

Тогава майката отишла в равнината и забила огромен кръст. Като проклела всички сватбари да се превърнат в камъни, щом дъщеря й целуне свекъра. И клетвата се сбъднала, всички сватбари се вкаменили. От този ден до селото се издигат приказни пирамиди.

Друга легенда разказва следното. Младоженци и сватбари тръгнали към село Стоб от съседното село, за да се венчаят в християнската църква. По пътя кума не издържал и тръгнал да целуне булката. Тя била невероятно красива.

Но в този момент сватбарите се превърнали в каменни статуи. И сега може да се видят като процесия от сватбари по склона на пирамидите.

Живописните композиции на Стобските пирамиди имат различни имена. Познати са като Кулите, Сватбарите, Самодивски комини, Чуките и др.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.