200-годишната мумия на тибетския монах – лама е жива? (ВИДЕО и СНИМКИ)

0
652

Учените от цял свят са изумени от находката на 200-годишната мумия, открита преди броени дни в Улан Батор, която е все още жива

Само преди няколко дни, както писахме ТУК, бе открита мистериозна 200-годишна мумия на тибетски монах – лама, на територията на Улан Батор в Монголия. Учените от цял свят обаче останаха озадачени от твърдението, че мумията вероятно е жива. Експерти са категорични, че будисткия лама е застинал в поза лотос и е изпаднал в изключително дълбок транс като следствие на състоянието „тукдам“ – медитация, оставяща духа между живота и смъртта, съобщи новината Дейли Телеграф, цитиран от novini.bg.

mummy
200-годишната мумия е жива?

Тялото на тибетския монах е запазено в поза лотос. Неговата лява ръка е отворена под дясната, а дясната е застинала в положение на проповядване на сутра. Именно това положение на тленните останки на ламата показват, че той не е мъртъв, а е изпаднал в медитативен транс. Това съобщи говорител на Института по будистко изкуство към Будисткия институт в Улан Батор, Монголия.

Позата, в която е открита 200-годишната мумия, се нарича ваджра лотос. Това е традиционна поза, в която може само най-духовно извисените лами да ползват при изпадане в транс, допълва специалистът.

Според д.р Бари Керзин, монах, лекар на Далай Лама, ако тялото на някои тибетски монах изпадне в състояние на тукдам, положение на духа между живота и смъртта, за период от три седмици, то тялото като че ли просто остава в тази поза, свива се и от него остават само ноктите, дрехите, косите.



Експертите споделят, че 200-годишната мумия, открита преди дни в Улан Батор, принадлежи на монах, който е починал преди 2 века.

mumiata
Така изглежда мумията, открита застинала в поза лотос

Подобен случай науката откри и през 2002 г., когато бе ексхумирана мумията на будистки монах, ламата Даши Доржо Итигелов. Учените открили, че в момента, в който откриват мумията на тибетския монах, тя е показала твърде малки признаци на разлагане – нещо, което не е характерно за човешките трупове.

Монасите твърдят, че всъщност тялото на лама Даши Доржо Итигелов дори оживява. Телесната му температура се покачва по време на различни ритуали и церемонии, провеждани в манастира край Улан Уде, където мумията се съхранява в момента.

Ученици на лама Итигелов твърдят, че той е починал през 1927 г. по време на медитация. Затова и те го погребват в поза лотос, изправен в специално изкопан гроб, а тялото му е третирано със сол, за да може да се запази в добро състояние.

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.