Ето защо всички посещават Кръстова гора на Кръстовден

0
393

Мястото носи изцеление на хиляди вярващи

 

Кръстовден
Мястото носи изцеление на хиляди вярващи

Съществува едно място в България, на което много вярващи се стичат в деня на Кръстовден (14 септември).

Всяка година в нощта на 14 септември, когато Българската православна църква отбелязва Въздвижение на Светия кръст Господен хиляди вярващи се стичат на Кръстова гора.

Комплексът е разположен сред красивите гори на Средните Родопи и се намира на 60 км. от Пловдив. Това, което привлича хилядите поклонници в тази местност е преданието, че именно там е заровена частица от Христовия кръст.

Множеството легенди, които се носят за това място, са свързани с кръста от Голгота и чудото на изцелението. Мястото се прочу и в други страни, откакто на родопския връх се пази частица от Христовия кръст.



Историята на Кръстовден датира от далечната 326 година. По онова време по заповед на царица Елена – майката на Константин, бил издирен кръстът, на който бил разпънат Христос. Било много трудно да го разпознаят, тъй като той бил разпнат редом с разбойници. За да го отличат, те започнали да допират дървените кръстове до мъртвец и до болна жена.

При допира с един от тях се случило истинско чудо – болната жена оживяла, а мъртвецът възкръснал. След това чудо архиепископ Макарий вдигнал нависоко кръста, за да го видят всички и да приемат християнството.

Легендите носят, че мястото е донесло изцеление на хиляди вярващи

Частица от Христовия кръст се пази в Кръстова гора. Вярва се, че точно в нощта срещу Кръстовден, небето се отваря за вярващите, за да ги дари със здраве и благодат.
Богомолците нощуват на поляните срещу манастира „Св. Троица“, за да се помолят за пречистване на душите и изцеление на телата.

Вярващите споделят, че на Кръстова гора се чувстват най-близо до Господ. Те подчертават, че това не се дължи само на високата надморска височина, а и на магическата енергия, която притежава това място.

Не само легендите разказват за огромната целебна сила, която носи това свято място, а и очевидци на случките. Вярва се, че целебната сила на мястото е най-силна в дните около Кръстовден. Тогава поляните почерняват от хора, които спят в подножието на кръста.

От основния храм „Покров на пресвета Богородица“ до хълма, на който е кръстът се стига по стълби, минаващи между дванайсетте параклиса, които носят имената на 12-те апостоли. На Кръстовден посетителите на местността отнасят едно от хилядите камъчета, пръснати наоколо, с изрисувано върху тях Разпятие.

Поверието носи, че изцелението спохожда християните на святото място, докато спят. Именно в съня си те получават просветление как могат да се избавят от болестта, която ги измъчва.
Монасите от Кръстова гора посочват, че най-важното условие е да запомниш всичко от съня, който си сънувал, докато на святото място, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.