Всеки почитател на кафето трябва да е наясно с тези факти

0
584

Ароматната напитка може да ви е от полза за доста неща

 

кафето
Ароматната напитка може да ви е от полза за доста неща

Няма никакво съмнение, че повечето от вас започват деня си с кафето. Чашата горещо кафе отдавна се е превърнала в нещо като ритуал за съвременния човек.

Медиците обаче алармират феновете на ароматната напитка за вредите и ефектите й върху организма. В следващите редове ще ви разкрием някои факти за кафето, с които е добре да сте наясно.

В следващите редове ще ви разкрием някои факти, с които ще ви докажем, че кафето има и своите ползи за здравето. Тази ароматна напитка помага на организма да се справи с редица трудности.

Няколко доказани факта за кафето:



Повишава мозъчната активност
Благодарение на приема на ароматната напитка човек става много по-концентриран. Освен това кафето в съчетание със захарта, засилва действието на мозъчните зони, нужни за изпълнение на задачите. И всичко това благодарение на комбинацията от кофеин и глюкоза.

Повишава кръвното налягане
За страдащите от ниско кръвно налягане (хипотония), чашата кафе е отлично средство да се почувствате добре. Ако обаче имате хипотония в съчетание с тахикардия, трябва да знаете, че ароматната напитка ускорява пулса. Това означава, че е по-добре да се въздържате от приема на кафе.

Колкото и невероятно да ви звучи, кафето действа укрепващо на имунната система

Интересен факт е, че хипертониците могат спокойно да пият по чаша кафе, без да се притесняват за здравето си. Истината е, че системната употреба на ароматната напитка я превръща в резистентна за организма, твърдят специалисти.

Имунна система
Колкото и невероятно да ви звучи, кафето действа укрепващо на имунната система. Разбира се това далеч не означава, че трябва да прекалявате с приема му. В този ред на мисли специалистите съветват да не приемате повече от три чаши дневно. Тази напитка укрепва не само имунната система, а и подпомага работата на сърцето, стомашния тракт и черния дроб.

Главоболие
Ако страдате от главоболие или мигрена, би било добре да пиете редовно по чаша кафе. Разбира се то далеч не може да замести болкоуспокояващите, които съдържат всички необходими компоненти за успокояване на различните видове болка. Имайте предвид обаче, че към голяма част от болкоуспокояващите се добавя кофеин, който увеличава с до 40% ефективността на медикамента.

Стрес и депресия
Редовният прием на кафе насърчава организма са произвежда допамин и серотонин – хормоните, отговорни за доброто настроение. Кофеинът, съдържащ се в кафето пък стимулира централната нервна система, което ви предпазва от депресия.

Отслабване
Кофеинът увеличава съдържанието на хормона лептин в тялото, който подпомага процеса на загуба на тегло. Специалистите са доказали, че хората, които не пият кафе сутрин, са много по-податливи към наднормено тегло, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.