Силно земетресение в чужбина е усетено и у нас

0
410

Информацията е разпространена от Геофизичния институт към БАН. Земетресение в Турция е усетено и на наша територия

Силното земетресение в Турция е усетено в Южна България

Днес в 13:58 ч. силен трус със сила 5,8 по скалата на Рихтер разлюля град  Мармара Ерейли. Градът се намира на 66 км в западна посока от Истанбул.

Информацията на  Европейския средиземноморски сеизмологичен център е потвърдена и от БАН.

Според турски граждани, днешното земетресение е продължило 10 секунди. Но те много ясно са усетили мощното разлюляване под краката си. Трусът е нанесъл материални щети в Турция.

Читатели на ТОПакутално.ком от Бургас ни писаха, че са усетили днешното земетресение в града. Около 14 часа.Изплашилили са се, защото люлеенето било отчетливо. Хора разказват, че абажурите са се люлеели. Особено отчетливо било по високите етажи на блоковете.

В Кърджали, Ямбол и в Сливен трусът бил особено силен. Доста по-слабо люшване са усетили във Велико Търново и във Варна.

Според БАН земетръсната вълна в България е била около 4,5  по Рихтер.

Ако в Турция днес има други трусове, то те трябва да бъдат затихващи и доста по-слаби от първото земетресение. А у нас не би трябвало да се усетят, казват родните сеизмолози.

На 16 септември 2019 г. в България имаше слабо земетресение. Трусът беше със сила 2,5 по Рихтер. Сеизмографите го засякоха сутринта в 03:06 ч. Епицентърът е в района на Смолян, съобщиха тогава от Европейския сеизмичен център.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.