4 стъпки към пълноценно хранене на учениците

0
285

4 стъпки към пълноценно хранене на учениците                                        Подготовката у дома е най-важна, за да се гарантира добро хранене за порасналите деца

hranene Училищният звънец вече събра децата след края на лятната ваканция. За някои средата е позната, при други се изисква адаптация на новото място, а най-развълнувани са първолаците, които тепърва ще формират своите навици на самостоятелни личности. От тук следват и някои предизвикателства, които не са свързани само с ранното ставане и бързане за часовете.

Пълноценното хранене е един от съществените фактори не само за развитието на децата, но и за тяхното представяне в училище. В първи клас те започват да взимат решения, откриват изкушения под формата на лакомства, разполагат и с известна свобода да посегнат към онова, което искат. До скоро храненето е било под контрола на родителите или персонала в детските градини. Сега всичко се променя.

Във възрастта до 12 години (5 клас) учениците са най-податливи на грешки спрямо храненето, или по-скоро в желанието си да опитат вкусовете на изделия, които са им непознати, те несъзнателно често вредят и на здравето си. Тук съществената роля се пада отново на семейството.

Спазвайте следните стъпки, за да стимулирате децата към правилен избор на храни:



  1. Закусвайте заедно

Бъдете добрият пример сутрин и отделете време за закуска. Заедно! Стресиращият график води до лошо хранене не само при възрастните, но и при децата. Не се хвърляйте на сложни рецепти, които ще отнемат драстично от времето ви.

Бъдете последователни и не пропускайте сутрешния ви ритуал – дори и той да се състои само от купичка плодове, кисело мляко, ядки и/или тахан. Преценката какво да сложите на масата в ранните часове от деня остава за вас. Важното е да привлечете детето в схемата и неусетно това да се превърне в норма.

  1. Пазарувайте – пак с децата

Не си спестявайте усилия и не избягвайте магазините, когато сте с малките си наследници. От една страна ще им покажете как се избират продукти, как те се вписват в семейния бюджет, а и ще набавите пресни плодове и зеленчуци, които да им предложите впоследствие. Следете промоциите с тях, възлагайте им задачи да избират изгодните стоки, които те сами са забелязали, докато прелистват Т маркет брошура например. Така печелите двоен резултат – учите ги на отговорност и им създавате умения да сравняват, да отсяват и да мислят кое е добро за тях.

  1. Нека вкусът е водещ

Когато вие им говорите, че дадена храна е за предпочитане пред друга, нека все пак техният вкус да е водещ. Не натрапвайте и не бъдете причина децата да се притесняват, а после и да се крият, че консумират някоя от тях зад гърба ви. Ориентирайте се в сервирането предимно на онези ястия и готови храни, които те биха хапнали с удоволствие. Такива слагайте и в кутиите им за училище.

  1. Модерно и стилно

И като заговорихме за носенето на храна в учебното заведение, кутиите са перфектното решение. Във всяка верига и почти по всяко време те присъстват на щандовете, обикновено са с картинки на любими герои, модерни са и събуждат възхищението на съучениците им. Проверете Кауфланд брошура от следващата седмица, за да изберете стилна или забавна кутия заедно с детето.

След това можете да сте сигурни, че то ще я носи с удоволствие, ще се храни с приготвеното от вас и дори ще се гордее с този факт.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.