Д-р Паскалева обяснява колко сол е полезно да консумирате

0
689

Диетологът д-р Силвия Паскалева гостува в предаването „Пулс“ на Канал 3. Д-р Паскалева обяснява кои са ползите и вредите от употребата на сол

Д-р Паскалева

Солта или т.нар. натриев хлорид е изключително важна за човешкия организъм.

Солта е необходима за хомеостазата в организма и за електролитния баланс. Важна е за отделянето на стомашна киселина в стомаха, необходима за преработване на храната. Солта е важна за провеждане на мускулно-нервните импулси.

През лятото човек се поти често, а чрез потта се отделя по-голямо количество сол. Затова е важно тя да бъде набавяна.

Солта е опасна за хора със сърдечно-съдови заболявания, защото причинява задържане на вода в организма. Солта е опасна за пациенти с бъбречни заболявания. Тя е вредна и за зрението.



Дефицитът на сол или прекаленото засищане на организма могат да изместят електролитите в една или в друга крайна посока.

Според Световната здравна организация здравословната доза сол е около 3 грама дневно. Това е количеството, което се побира в една чаена лъжичка до лъжичка и половина.

Всеки трябва да е наясно, че около 80% от тези 3 грама ние приемаме ежедневно чрез различните храни, които консумираме. В сиренето, кашкавала, в хляба и в колбасите. Дори в сладкишите, които купуваме от магазина също има сол.

Солта е важен консервант, затова тя присъства в различните консерви и туршии, които купуваме или приготвяме у дома.

И от тези 3 грама дневна доза сол едва 20% ние получаваме чрез солницата за овкусяване на салати и други ястия или добавяме в гозбите, които приготвяме.

Когато използвате солницата вкъщи трябва да сте наясно колко сол да сипвате от нея, предвид на това какви солени храни използвате в своето ежедневие. Често пъти ние българите солим обилно домашната храна и салатите, без да се замисляме, че всички останали продукти, които използваме също са осолени от производителите.

Важно е родителите да приучат своите деца от ранна възраст да консумират малко сол. По този начин техните рецептори на езика ще приемат за вкусна онази храна, която не е прекалено солена. И тези навици от детството ще бъдат полезни, когато децата пораснат.

Когато консумираме йодирана сол ние внасяме в организма и така необходимия йод, който е важен за щитовидната жлеза.

През последните години на нашия пазар се появи калиевата сол. Много българи предпочитат да използват нея вместо йодираната обикновена сол. Но калиева сол засилва диурезата. Довежда до излъчване на калций от организма и повишава риска от остеопороза.  Затова може да бъде много по-опасна от обикновената.

Д-р Паскалева препоръчва двата вида сол да се смесват или да бъдат редувани.

Още изключително интересни и полезни факти ще научите от видеото долу.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.