Запознайте се с опасните страни на Парацетамол-а

0
617

Най-силно изразен ефект е наблюдаван при деца между 3 и 7 години

 

парацетамол
Най-силно изразен ефект е наблюдаван при деца между 3 и 7 години

Несъмнено Парацетамол-ът, е един от най-широко разпространените медикаменти за справяне с болка от различен произход. По всяка вероятност той присъства във всяка една домашна аптека.

Често пъти бременните жени избират именно употребата на Парацетамол след първия триместър, тъй като той е с един от най-ниските профили на противопоказни реакции.
Въпреки това трябва да сте наясно, че неправилната употреба на Парацетамол, може да ви създаде сериозни проблеми.

В медицинската литература няма публикации по отношение на връзката между приема на Парацетамол по време на бременност и повишения риск от разстройство, хиперактивност или дефицит на внимание при децата.

Най-силно изразен ефект е наблюдаван при деца между 3 и 7 години, но в юношеския период изчезва. Авторите на изследването са анализирали данните на жени и техните деца в продължение на 17 години. През това време учените са провели редица физиологични и психиатрични тестове на участниците и са проверили когнитивните им умения.



Отнасяйте се отговорно към приема на медикаменти (особено по време на бременност)

Екипът от учени е анализирал общо 135 показателя. Оказало се, че 12 от всички 135 показателя, са в резултат на употребата на Парацетамол. Става въпрос за признаци като хиперактивност или пък пълната противоположност – дефицит на внимание.

Учените забелязали, че разстройството на хиперактивността и дефицитът на внимание станали още по-силно изразени, след като децата започнали да посещават училище.
Освен това екипът забелязал, че корелацията е доста по-слаба при момичетата в сравнение с момчетата.

При момичетата ефектът се проявил до седмата година, докато при момчетата той бил забелязан до деветата година.
При 15-годишните учените не са установили статистическа връзка между приема на този медикамент и проявата на хиперактивност или пък липса на внимание.

Авторите на изследването обаче посочват, че не са изучили причините, водещи до връзката между приема на гореспоменатия медикамент и хиперактивността при децата в училищна възраст. Също така не става ясно дали употребата на Парацетамол от майката по време на бременност влияе върху работата при по-големите деца, както и върху здравето на възрастните индивиди.

Така или иначе обаче учените призовават приемът на медикаменти по време на бременност да бъде сведен до минимум, пише zajenata.bg.
В този ред на мисли нека напомним, че приемът на каквито и да било медикаменти на собствена глава, крие сериозни рискове не само за плода, а и за майката. Отнасяйте се отговорно към живота и здравето си, както и към живота и здравето на детето в утробата ви!

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.