Д-р Айлин Шеф: През есента се обострят 5 типа заболявания на кожата

0
736

Д-р Айлин Шеф е дерматолог и гостува в предаването „Пулс“ на Канал 3. Заедно с водещата Гергана Добрева говорят за кожата

Д-р Айлин Шеф

Д-р Айлин Шеф казва, че есента е един изключително тежък за нашата кожа сезон.

Кожата е най-големият орган и се влияе от всички климатични промени.

Това са понижаване на температурите, промяна във влажността на въздуха, понижаване на слънчевото греене. Поради тези промени се обострят всички кожни заболявания.

Такива заболявания са псориазис, акне, розацея, атопичен дерматит, екземите. През лятото забравяме за тези проблеми, защото слънцето оказва благоприятно влияние върху кожата и нейното здраве.



Псориазис е хронично заболяване. От него страдат между 2 и 3% от цялото население. Най-често това са червени петънца с люспи. Могат да се появят навсякъде по тялото, но най-често започват по лактите и по колената. В един момент върху тези червени петна се образуват бели люспи, които трудно падат от кожата. Често пъти пациентите страдат от псориазис по скалпа. Той напомня на пърхот, но люспите се отделят доста трудно.

Ако забележите подобни петна по тялото си, потърсете незабавно дерматолог. Колкото по-рано започнете терапия, толкова по-успешно ще бъде вашето лечение.

Друг проблем е атопичен дерматит. Много често с него се свързват бебета и малките деца. Но възрастните също не са застраховани от поява му.

Атопичен дерматит причинява изсушаване на кожата. През лятото козметиката е предимно хидратираща. Докато през есента тя трябва да бъде под формата на по-мазни и плътни кремове и лосиони.

Особено внимание трябва да се обърне на продуктите за хигиена на кожата. Повечето сапуни, душ гелове и други причиняват нейното изсушаване. Важно е да се купуват и използват само такива, които не изсушават кожата.

С напредване на възрастта кожата става по-суха. Усещането е за опъната и напрегната кожа, раздразнена при допир от различни плътни материи на дрехите. Тези сигнали са алармиращи. Те показват, че кожата има нужда от подхранване с подходяща козметика.

Ако пациентът се намира в период на активно заболяване, той трябва да нанася лечебната козметика 2-3 пъти дневно. Ако вече е навлязъл в период на ремисия, козметиката трябва да се нанася един път дневно. Най-добре е след вземане на душ. Тогава овлажняването на кожата е най-ефикасно.

Екземите и дерматитът засягат онази кожа, която е изложена на атмосферните влияния. Това са ръцете и след това лицето. У дома много жени все още мият съдовете без да използват предпазни ръкавици. Някои перат на ръка. Перилните препарати и верото влияят неблагоприятно върху кожата.

На пазара се предлагат т.нар. бариерни кремове. Те предпазват кожата на ръцете от всякакви негативни влияния на околната среда.

Розацея е състояние, при което кожата на лицето много бързо и лесно се зачервява. При влизане от студено в топло помещение или обратно, например. Появяват се спукани капиляри. Пациентът има усещане, че кожата пари. През есента и зимата розацеята силно се обостря зарази температурните промени.

На пазара вече се предлагат кремове, които намаляват реактивността на кожата. Предлагат се и дерматологични процедури. Точно сега е моментът пациентът да се подложи на тях, за да намали негативния ефект от розацеята.

Още изключително полезни факти ще научите лично от д-р Айлин Шеф от видеото долу.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.