Д-р Пенева с важна информация за грипа през 2019/2020 година

0
658

Д-р Павлина Пенева гостува в предаването „Да бъдем здрави с д-р Иванов“ на TVChernoMore, за да ограмоти зрителите за острите вирусни инфекции и грипа

Д-р Пенева говори за грипа в предаването на д-р Иванов

Д-р Пенева е специалист по вътрешни и белодробни заболявания в Клиниката по пулмология към УМБАЛ „Света Марина“ във Варна. Д-р Пенева е асистент в Медицински университет – Варна.

Есента е периодът, през който вирусните инфекции започват да се срещат все по-често. А грипът е най-разпространеното проявление на острите вирусни инфекции.

Всяка година у нас и по света има грипна вълна. Но никой не е в състояние да прогнозира кога може да се очаква.

Грипът е трудно прогнозируем, обяснява д-р Пенева. Но досегашната практика показва, че месеците декември, януари и февруари са най-рискови за появата на грип и грипна епидемия.



Всяка година Световната здравна организация (СЗО) дава информация за най-вероятните циркулиращи грипни щамове. За начина на лечение и състава на противогрипните ваксини.

По света има повече от 160 лаборатории, които събират информация за тези циркулиращи грипове. След това подават информация към СЗО. СЗО обобщава получените данни.

За есенно-зимния сезон 2019-2020 г. се очакват 4 грипни щама. Това са 2 щама от тип А – Бризбейн и Канзас. От тип В – Колорадо и Пукет.

Новото за тази година е дозировката на противогрипните ваксини. Тя засяга децата от 6 месеца до 8 години.

Противогрипните ваксини вече са основани изцяло на клетъчни технологии без използването на яйчни субстрати. Хората, които имат алергия към яйчен белтък могат спокойно да си поставят противогрипна ваксина. Няма да се притесняват от странични ефекти.

Друг нов акцент на СЗО е противогрипната ваксинация да бъде завършена до края на месец октомври 2019 г.

Разпространението на острите вирусни инфекции и на грипа най-често става по въздушно капков път. При кашлица и кихане болните, които са носители на вируса на грипа, го отделят в пространството. Когато се намирате близо до подобен човек, вдишвайки заразен въздух, поемате вируса.

Вторият начин е контактно-битов. Заразеният от грип човек използва различни предмети, най-често вкъщи. Ако здрав човек започне да ги използва, също може да се зарази с грип. Става дума за прибори, чаша, чиния, кърпа за ръце и други неща от бита.

Още изключително интересни и полезни съвети ще научите от д-р Пенчева от видеото долу.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.