Така се замразяват правилно зеленчуци и подправки за зимата, за да останат всички витамини в тях (II част)

0
514

Всяка домакиня е наясно със специфичната горчилка на патладжана

 

зеленчуци
Всяка домакиня е наясно със специфичната горчилка на патладжана

В първата част на този материал ви разкрихме как правилно да замразите зеленчуци и подправки за зимата така, че да запазите всичките им полезни свойства и витамини, съдържащи се в тях.

В следващите редове ще ви разкрием правилния начин за замразяване и на останалите видове плодове и зеленчуци, за да запазите витамините им.

Ето как се замразяват правилно зеленчуци:

Тиквички
За замразяване се нуждаете от млади тиквички, които нямат семки вътре. Ако ще използвате замразените тиквички за готвене, е нужно да ги нарежете на кубчета и да ги замразите върху тавичка с фолио. След това ги прехвърлете в пликчета или кутийки.
Ако обаче ще замразявате тиквичките настъргани, е от огромно значение да не забравяте да изцедите излишната течност. Едва след това разпределете на части и замразете.



Патладжан
Всяка домакиня е наясно със специфичната горчивина на патладжана. Поради тази причина, преди да пристъпите към замразяването му, е нужно да го поръсите със сол и да изчакате известно време, за да може да се отцеди горчилката. След като горчилката вече се е отцедила, изплакнете патладжаните и ги бланширайте в продължение на три минути. Когато ги изкарате, ги потопете в студена вода. След това ги извадете и ги оставете да се отцедят от водата. Накрая ги изсушете добре, разпределете ги в пликове или контейнери и ги приберете във фризера.

Също така бихте могли да изпечете цели патладжани, след което да ги обелите и да ги приберете във фризера. Този вариант е идеален за салати или кьопоолу през зимата.

Ето кое прави замразяването на карфиола и броколито малко по-различно

Карфиол и броколи
В нередки случаи в карфиола или броколито, е възможно да намерите насекоми. Поради тази причина е нужно да разделите броколито (карфиола) на съцветия и ги накиснете във вода за 30 минути. По този начин всички насекоми ще изпълзят.
Бланширайте розичките броколи или карфиол във вряла вода за две минути. Веднага след това ги потопете във вода, в която сте сложили лед. По този начин не само ще запазите цвета им, а и ще останат хрупкави. Желателно е да замразите броколито в кутийка.

Домати
Има три варианта за замразяване на домати:
Пасирани
Пасирайте доматите и ги замразете на части. Бихте могли например да ги заледите под формата на ледени кубчета, които да приберете в найлонови пликчета във фризера.
На пръстени
В зависимост от това за какво ще използвате доматите, бихте могли да ги замразите и на кръгчета. За целта ги замразете в съд, върху дъното на който сте поставили стреч фолио. Накрая ги прехвърлете в пликчета и върнете във фризера.
Бихте могли да ги замразите и цели като ги разпределите в найлонови пликове и ги приберете във фризера, zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.