Внимание! Тези аномалии в яйцата крият сериозни опасности

0
479

В някои случаи е по-добре да хвърлите яйцето в коша

 

яйцата
В някои случаи е по-добре да хвърлите яйцето в коша

Няма никакво съмнение, че яйцата са един от основните продукти в кухнята на всяка домакиня.

При все, че от десетилетия диетолозите водят спорове по отношение на това дали яйцата са вредни или полезни, все пак те си остават един от необходимите продукти за човешкия организъм.

В следващите редове обаче ще ви разкрием за някои аномалии в яйцата, които в една или друга степен биха могли да се окажат опасни за здравето ви.
Вероятно ви се е случвало, когато чукнете яйцата в купата или тигана да видите по тях малки кафяви или червени петънца.

Тези малки „кръвни“ точки са в резултат на разкъсване на кръвоносни съдове в репродуктивната система на пилетата по време на овулация или образуване на яйцеклетки.
Другата причина, поради която се появяват тези малки петънца в яйцата е свързана с отлепване на стените и вътрешните тъкани на репродуктивната система на младите пилета.



При все, че това явление не се среща твърде рядко, не трябва да ви притеснява и да ви спира да консумирате яйца. Експерти по храните сочат, че те са абсолютно безобидни, особено що се отнася до определени породи пилета.

Обърнете сериозно внимание на състоянието на яйцата

Казано с други думи, ако когато счупите яйцата видите малки точици кръв по тях, те не са вредни за здравето, а просто показват, че са оплодени. Ако обаче кръвта в яйцето не е само точица, а е много, то тогава несъмнено по-добре да го изхвърлите в коша.

Други аномалии в яйцата:

Яйце с два жълтъка
Обикновено такива яйца се получават по време на процеса на овулация на пилето. Това явление е по-типично за младите птици. Ако яйце с два жълтъка бъде оплодено, то от него ще се родят две пиленца.

Черупка на вълни или пък грапава черупка
Тези деформации се дължат на различни причини. Те може да са в резултат на непълно образуване или пък на репродуктивната система на пилетата.

Бели петна в яйчния белтък
Вероятно ви се е случвало да видите яйца, които имат бели петна в белтъка, който обикновено в сурово състояние е безцветен. Не е изключено подобно петно да се види и в жълтъка. Истината е, че наличието на тези плътни нишки в белтъка или жълтъка показват, че яйцето е прясно. В допълнение трябва да отбележим, че всъщност именно тези нишки придържат жълтъка в центъра на яйцето.

Бели точки в черупката
Обикновено те се появяват в резултат на излишък от калций или пък някои проблеми с репродуктивната система на животното. При все, че някои твърдят, че тези яйца са годни за консумация, най-добре би било да се консултирате с експерт по храненето, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.