Учените разкриха кой е най-древният баща на тревопасните

0
565

Прародителят на организмите, хранещи се с растения, вече е открит от учените. До скоро беше липсваща брънка от веригата между тревопасните и месоядните животни

Учени разкриха кой е най-древният баща на тревопасните.

trevopasnite
Най-древният баща на тревопасните принадлежи към вида на синапсидите

Заслугата е на група канадски учени. Те попаднали на необичайни останки от животно, което е обитавало Земята повече от 80 млн. години по-рано от познатите до този момент на науката динозаври.

Тази сензационна новина бе споделена от интернет портала „Новинар“.

Канадецът попаднал случайно на парче с дължина около 20 см от скелета на мистериозно животно. При подробен анализ на останките се оказало, че те са били от същество, което всъщност е било и месоядно, но е притежавало всички характеристики, които са изключително типични за тревопасните бозайници.



Учените са приобщили непознатото създание към вида на синапсидите. В нея се включват всички прародители на първите хищници и на растителноядните животни, които са поставили началото на рода на познатите ни днес бозайници.

Експертите по еволюцията на биологичните видове, които са обитавали Земята ни преди милиони години са категорични, че първите животни, които са били познати на учените са били месоядни. Те са се самоизяждали помежду си. След тях са се появили тези, които са се хранили с насекоми. Накрая са се зародили биологични създания, които са се изхранвали с растения.

Именно тревопасните сухоземни животни са били смятани за еволюционен скок в развитието на древната биология. Откритите останки от този древен прародител на първите тревопасни животни са наистина сензационна находка, тъй като чрез този вид, непознат досега на науката, се обяснява как от месоядни древните животни са се превърнали в тревопасни.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.