Д-р Хаджиянев: Наднорменото тегло може да е следствие от наличие на тумори в организма

0
821

В поредицата за здраве „Пулс“ на Канал 3 гостува неврохирургът д-р Асен Хаджиянев от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Той обяснява кои болести засягат хипофизата и причини за наднорменото тегло

Д-р Хаджиянев

През последните години виждаме, че много хора имат наднормено тегло.

Обвиняваме заседналия начин на живот, лошото хранене, лошото качество на храната, която приемаме. По-възрастните казват, че това е нормално. С годините човешкият организъм се видоизменя и натрупването на килограми е част от този процес.

Д-р Хаджиянев обяснява, че когато започнат да се случват подобни процеси, хората не трябва да бъдат спокойни, докато не се прегледат при ендокринолог.

Медицината е открила връзка между състоянието на хипофизата и здравето. Наблюдават се туморни образувания, които притискат жлезата. Поради този неин дискомфорт се изпращат погрешни сигнали към останалите системи. Тялото реагира на тях и натрупването на излишни килограми става факт.



А хората започват да търсят лекар, когато са се разразили съпътстващите заболявания – захарен диабет, хипертония (високо кръвно), остеопороза и други.

Болестта на Къшинг (Кушинг) е рядко заболяване. Там се наблюдава промяна в телесната маса. Оформя се голям корем. Бузите стават месести и червени, цялото лице се закръгля. На пръв поглед промените препращат към обикновено затлъстяване. Затова общопрактикуващите лекари не му обръщат внимание.

Синдромът на Къшинг (Кушинг) засяга надбъбречната жлеза.

Поставянето на диагнозата става посредством изследвания с ядрено-магнитен резонанс (ЯРМ) и компютърен томограф. Туморите, които засягат хипофизата и довеждат до цитираните по-горе заболявания са прекалено малки. Размерите им варират между 2 и 3 мм.

Ендокринолог трябва да направи изследване и да проследи състоянието на хормоните, както нивото на кортизола.

Затова и самите изследвания трябва да бъдат свръх прецизни.

Базедовата болест е друг тип ендокринологично заболяване. На по-късен етап от болестта се получава уголемяване на очния пулп. В очния пулп се намира зрителният нерв и зрителният анализатор.

Още изключително полезни факти ще научите от видеото долу от въпросите на Гергана Добрева и от отговорите на д-р Хаджиянев.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.