Появи се мистериозното Олингито! (ВИДЕО)

0
356

Мистериозното и тайнствено създание  Олингито е първият представител от месояден вид, който е откриван в последните 35 години в Западното полукълбо

Новото мистериозно създание разбуни духовете на световните биолози. Това тайнствено животинче е кръстоска между дива котка и мече. То е и  първият месояден вид, който е откриван в последните 35 години в Западното полукълбо, съобщи институтът „Смитсониън” от Вашингтон след като се завърна научна експедиция от Еквадор, цитиран от Daily Mail.

олинго
Череп на мистериозното Олингито

Учените са нарекли новооткритото същество – олинги. Олингито или Bassaricyon neblina, има тегло само около един килограм. Природата го е дарила с огромни кафяви очи, а козината му е оранжево-кафява. То обитава високопланинските гори в Еквадор и в Колумбия, разположени в Северните Анди.

Телцето му е дълго около 35 см, а опашката има същата  дължина. В миналото са били намерени екземпляри Олингито с дължина на  тялото 35—47 см, на опашката 40—48 см, а теглото варира от  0,7 до 2,0 кг.

Мъжките и женските олингита не се различават помежду си. Те живеят поединично, високо по дърветата. Излизат за храна предимно нощно време и тогава те събират плодове и насекоми. Раждат по едно малко на година.олингито
Живото Олингито е много сладко и пухкаво животинче

Експертите споделят, че този животински вид  е смятан за изгубен през последните години, след като негови представители не бяха срещани в природата.

Много често Олингито е било бъркано с други, подобни на него бозайници от семейството на ракуните или наречени още еноти – Procyonidae.

Новите екземпляри Олингито, които бяха намерени наскоро, дават огромен оптимизъм на биолозите, че в природата нищо не се губи.

Учените разкриват още, че с изучаването на новите представители Олингито, те осъзнават за  пореден път как светът до сега не е бил проучен по изчерпателен начин и тепърва предстои да бъдат разгадавани нови мистерии. Това заяви Кристъфър Хелген, който е уредник от отдела за бозайници към Природонаучния музей във Вашингтон.

сподели бутон

loading...