Неподозирани причини, причиняващи косопад (I част)

0
359

Обърнете внимание на менюто си

 

косопад
Обърнете внимание на менюто си

От известно време насам все повече хора се оплакват, че страдат от косопад.

Вероятно всяка жена се е сблъсквала с проблема косопад в определен период от живота си.
Изтъняването на косата, както и загубата й обаче далеч не е проблем, който вълнува само представителките на нежния пол.

Причините за неприятното състояние могат да са много – като се започне от неправилното ресане на косата, мине се през здравословни и се стигне до наследственост. Ако и вие сте сред хората, които след всяко сресване на косата си събират топка косми от четката, то е добре да посетите специалист.

Все пак в следващите редове ще ви насочим към евентуалната причина, която е довела до косопад.



Ето ги и тях:

Физически стрес
Често пъти стресът бива подценяван като фактор, но той може да се окаже ключът към редица здравословни проблеми, в това число и неприятният косопад.
Всяко нараняване или продължително боледуване (дори и грип) може да доведе до краткосрочен косопад.

Това, което трябва да знаете е, че косата има програмиран цикъл, който включва няколко фази – растеж, покой и линеене.
Имайте предвид, че физическият удар по тялото и последващият период на възстановяване могат да доведат косата ви до шок. Това разбира се ще промени нейният нормален цикъл, както се случва при менструация например.
По правило косопадът може да продължи между 3 и 6 месеца след нараняването.

Някои от причините дори могат да останат незабелязани

Бременност
Тя също е пример за физически стрес, при все, че е нещо напълно естествено. Загубата на коса поради хормонални проблеми се наблюдава не само по време на бременността, а и често пъти продължава след раждането.

Тогава процесът бива подпомогнат от различните диети, на които се подлагат кърмещите майки. Медиците обаче твърдят, че няма място за притеснение, защото когато организмът се върне към нормалното му състояние, хормоните ще се успокоят. Това означава, че тялото ще се успокои и космените фоликули ще продължат по нормалния си жизнен цикъл.

Излишък на витамин А
Предозирането с витамини или хранителни добавки също може да е причина за косопад. Дневната норма на витамин А е 2300-3000 IU за възрастни, докато хранителните добавки могат да съдържат от 2000 до 10 000 IU. Тук нещата са повече от елементарни – намалете приема на витамин А в ежедневието си и растежът на косата ви ще се стабилизира.

Както сами видяхте, неприятният косопад може да бъде причинен от редица причини, които понякога дори остават незабелязани. Разбира се от особена важност е правилното хранене, което осигурява на организма нужните витамини и микроелементи, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.