Д-р Арабаджиева: Дивертикулоза е често срещана болест на дебелото черво

0
726

Д-р Елена Арабаджиева гостува в поредицата „Пулс“ на Канал 3. Тя обяснява какво представлява заболяването дивертикулоза, което засяга дебелото черво

Д-р Арабаджиева

Д-р Елена Арабаджиева е хирург в Александровска болница в София.

Дивертикулите представляват торбовидни разширения на дебелото черво, които могат да  бъдат единични или множествени. Напомнят на малки балончета в стената му.

Единият вид дивертикули са истински. При тях цялата стена на дебелото черво, която представлява 3 слоя, участва в тяхното формиране.

Другият вид са псевдодивертикули или лъжливи дивертикули. През лигавицата, която е най-вътрешният слой на стената, те преминават и се установяват около кръвоносните съдове на дебелото черво.



Наличието на дивертикули по дебелото черво се нарича дивертикулоза. Тяхното клинично проявление се нарича дивертикулозна болест.

Болестта варира в широки граници. От наличие на дивертикули до остри усложнения като перфорация на червото, перитонит, сепсис. Ако не бъдат взети мерки навреме, може да се стигне и до фатален край.

Може да се получи кървене от дивертикулите. Фиброзата и възпаленията около тях може да доведат до стеснени участъци по дебелото черво. Честото образуване на дивертикули довежда до образуването на фистули. Нерядко тези фистули причиняват срастване на дебелото черво със съседни органи като пикочния мехур или влагалището при жените.

Симптомите са различни. Най-често това са болки в долната част на корема или неговото подуване. Ако болката отмине от само себе си, пациентите въобще може да не разберат, че имат дивертикули по дебелото си черво.

Други симптоми са повята на запек или на диария.

Около тези балончета може да се задържат фекални маси. Ако този процес продължи, той може да доведе до развитие на бактериални инфекции.

При остър дивертикулит, болките са много по-ясно изразени. Ако са в лявата част на дебелото черво, те са по-силни от тези, които са от дясната страна. Болките в дясно напомнят на остър апендецит и двете заболявания може да бъдат сбъркани.

Температурата се повишава. Гадене и повръщане при между 15 и 30% от пациентите.

Направените лабораторни изследвания показват повишено ниво на левкоцитите.

Статистиката показва, че в детска възраст дивертикулоза на дебелото черво се среща рядко. С напредване на възрастта броят на пациентите с това заболяване расте. Но то започва по-масово да се проявява след 45-годишна възраст.

Още полезни факти за заболяването дивертикулоза ще научите от видеото долу от въпросите на  Гергана Добрева и от отговорите на д-р Арабаджиева.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.