Утре е Архангелова Задушница! Ето какво трябва да направите задължително!

0
474

В подавката задължително трябва да присъства любима храна на покойника

 

Архангелова Задушница
В подавката задължително трябва да присъства любима храна на покойника

На 2 ноември Българската православна църква отбелязва Архангелова Задушница.

Тя винаги предхожда големия празник на Св. Архангел Михаил. Във всеки православен храм в страната се отслужва панихида за нашите починали близки, с вяра в безсмъртието на душата и възкресението на мъртвите.

Задължително е да отидете на гробовете на починалите ви близки и да принесете обичайните за деня пожертвования и молитви. Това, което трябва да направите, е да почистите гробовете, да ги прекадите с тамян и да сложите цветя.

Запалването на свещ върху гробовете символизира вярата, а пламъкът е символ на безсмъртието на душите на починалите ни близки. Тамянът е символ на чистотата на молитвата, а цветята – добродетелите на починалия.



На Архангелова Задушница, както и на останалите Задушници, се правят общи трапези на гробищния парк. Поставят се седем различни храни, между които трябва да са и любимите на починалия, за да чуят благослова на мъртвите в настъпващите коледни пости.

Първата хапка от трапезата в гробищния парк задължително трябва да се сложи на земята, а първата глътка вино да се отлее. В този момент се споменават починалите с думите „Бог да ги прости“. Старите хора казват, че ако на Архангелова Задушница видите мушица или пеперуда да жужат около вас, това е знак, че душата на покойника е дошла при вас.

Житото е сред основните компоненти в подавката

На този ден се правят и помени, наричани раздавки или подавки. Раздава се храната, която сте си нарекли на близки, роднини, съседи и дори непознати, дошли на гробищата. В раздавката за Архангелова Задушница задължително трябва да присъстват варено жито, хляб (пита), някакво месо, дребни сладки, бонбони, ябълки (или други плодове) и кекс. Каквото и да подадете обаче, няма да е грешка.

Както вече споменахме по-горе, добре е да присъства любимата храна, лакомство или плод на покойника. Всеизвестен е фактът, че житото е символ на възкресението, а хлябът и виното са за спомен жертва на Христос за нас човеците.

Както вече стана ясно, вареното жито е сред задължителните компоненти за Архангелова Задушница. Ще ви предложим рецепта, която гарантирано ще запази зърната на житото и то няма да стане кашаво. Освен това с предложените добавки, то ще е умерено сладко и изключително вкусно.

Нужни са ви: 500 гр. жито, 1 ч. ч. натрошени орехи, 500 гр. бисквити (предварително смлени) или галета, ванилия, настъргана лимонова кора, стафиди и пудра захар.

Накиснете житото в хладка вода с щипка сол за няколко часа. След това го прехвърлете в тенджера, залейте го с вода, която трябва да го покрива 1-2 пръста и варете до омекване. След като се свари го отцедете и разстелете на тънък пласт върху памучна кърпа.

След като житото изстине и се отцеди от водата, го прехвърлете в голям съд и прибавете останалите продукти (без пудрата захар). Тя се добавя на дебел слой, едва след като го разпределите в чашки или купи, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.