Ето с какво можете да замените яйцата и млечните продукти в сладкишите по време на Коледните пости (II част)

0
667

Не се страхувайте да експериментирате

 

Коледните пости
Не се страхувайте да експериментирате

В първата част на този материал ви запознахме с някои изпитани трикове, с които можете да замените яйцата и млечните продукти в сладкишите по време на Коледните пости, които стартират на 15 ноември.

В следващите редове ще продължим да ви разкриваме триковете, благодарение на които няма да ви се наложи да се лишавате от любимите ви сладкиши по време на Коледните пости заради това, че в тях се съдържат яйца и мляко, защото можете успешно да ги заместите с подходящи продукти.

Ето ги и тях:

Заменете яйцата с…
Яйцата можете да замените успешно и с 1 ч.л. сода, към която сте добавили 1 супена лъжица оцет. Веднага, след като сместа шупне, я прибавете към тестото, не е нужно да чакате.



Освен това яйцата можете да заместите с 2 ч.л. бакпулвер, 2 ч.л. вода и 1 с.л. растително масло. Бакпулвера добавете към сухите съставки на тестото, а водата и растителното масло – към течните.

Не на последно място е добре да ви припомним, че водата, в която сте варили бобови растения като грах, нахут, леща, боб и др. е подходяща за направата на невероятна веганска майонеза, мусове, суфле, въздушни бисквити и какво ли още не.

Въпрос на вкус е на кое от предложенията ще спрете избора си

С какво да замените млечните продукти и майонезата в рецептите?
Добавянето на масло към тестото го прави слоесто, влажно и обемно. Най-близкият му заместител разбира се е маргаринът, особено, ако към него добавите и малко бакпулвер.

Така например бихте могли да си направите невероятно вкусна веганска заквасена сметана от ориз, растително масло, лимонов сок и сол. За целта е нужно да сварите ориза, но не както обикновено в съотношение 1:3, а 1:5. Не се притеснявайте, че оризът ще се развари, именно това е целта.

След това поставете цялото количество ориз в купичката на блендера, ако е достатъчно голяма, а ако не го разделете на порции. Добавете растително масло, сол и лимонов сок на вкус и разбийте до получаването на гладка кремообразна смес.
Тънкият момент тук е, че растителното масло трябва да се добавя постепенно към сместа по време на разбъркването й, при това на тънка струйка.
Според рецептата към 1 ч.ч. ориз, е нужно да добавите 1 с.л. лимонов сок, 1 ч.л. сол и ¼ ч.ч. растително масло.

Постен аналог на заквасената сметана можете да получите от 1 ч.ч. филтрирана вода, 1 ч.ч. изчистени слънчогледови семки, 1 с.л. лимонов сок и 1 ч.л. сол. Тук тънкият момент е, че преди да започнете, е нужно да накиснете слънчогледовите семки във вода за няколко часа, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.