Ива Екимова насред изборите: На политиците ще им става все по-трудно с интелигентността и гражданското съзнание!

0
358

Ива Екимова не е била никога политически ангажирана и все пак днес ще гласува за кмет на София. Тя обаче поставя някои много важни въпроси за цялата ни страна.

„Миналата неделя, заедно с Илиян Любомиров и Kristina Patrashkova коментирахме изборния ден. Запознахме се и със статистическите данни, представени от Evelina Slavkova

Ива Екимова
Ива Екимова ще гласува

И тогава и днес, на балотажа, си позволявам да призова за активност в гласуването. В предизборната кампания наистина не видяхме сблъсък на послания и идеи. След първия тур, обаче, на политиците им стана ясно, че интелигентността и гражданското съзнание са фактор, които все по-трудно ще преодоляват.

В последните години станахме свидетели на безпрецедентен граждански натиск. Активност, която променя, позиции, които преобръщат. Съществуват много въпроси, които ни вълнуват, като жители на община, район, град, държава и единствения начин да държим политиците отговорни е, като гласуваме. Защото само това ни дава правото, после да им задаваме въпроси, да контролираме управленските им решения и да им помагаме да взимат мерки в интерес на гражданите и по-добрата среда, в която искаме да живеем.

Можем да мрънкаме виртуално, но гласувайки протестите ни може да се превърнат в реални действия, не „срещу“, а „за“ – нас, децата ни, възрастните хора, чистия въздух, детските градини, учителите, училищата. Нищо не се променя от един човек, бил той управник или гражданин.



Отмина времето, в което всеки се спасяваше сам. Все по-често говорим за общности, за каузи, за съпричастност и взаимопомощ. Знаем повече и благодарение на публичността, която ни позволяват социалните мрежи, можем да преборим всяка несправедливост.

Днес всеки човек, станал жертва на насилие или несправедливост може да попадне в полезрението на медиите. Днес всеки, който прави за общността, това, което е способен да направи за близките и семейството си може да вдъхнови с примера си и да обедини себеподобните.

Погледнете отвъд демагогията, отвъд неспазените обещания, отвъд омерзението, недоверието и мизантропията. Сега сме много повече заедно, от всеки друг път. Сега всяка промяна е възможна, благодарение на нашите гласове, отговорност и активност.

Казват, ние сме изборите, които правим. Нека покажем, не на Европа, не на политиците, не на едните или другите, нека покажем на децата си, че отговорността за бъдещето е в наши ръце. Всеки може да помогне на всекиго. Защо не помогнем на политиците, независимо дали са на чело на града, района или държавата, да управляват прозрачно, разумно, честно и отговорно – всекиму според ценностите, но под зоркото око на гражданското наблюдение и коректив.“

Източник: Фейсбук

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.