Експерти разкриха как да съхранявате правилно хляба

0
615

Проявете отговорност при избора на насъщния

 

хляба
Проявете отговорност при избора на насъщния

Оказва се, че правилното съхранение на хляба далеч не е толкова лесна и елементарна задача, колкото си мислите.

Според съветите на експертите, най-добре е да съхранявате хляба ненарязан и в перфорирана опаковка. Така ще избегнете бързото плесенясване и появата на мухъл, твърди началникът на Московския държавен инспекторат по качеството на селскостопанските продукти, суровините и храните (MosGIK) – Екатерина Чердакова.

Тя е категорична, че няма по-добър начин за съхранение на хляба от перфорираните торбички, пергаментова хартия или платнена торба. За целта можете да вземете и обикновена торба, която да приспособите за съхраняване на хляб като й направите няколко дупки.

Освен това, за да не мухлясва бързо хлябът, трябва да се съхранява на сухо място, далеч от източници на влага и топлина, сочи Екатерина Чердакова.
Може би е излишно да споменаваме, че най-голямо количество витамини и минерали е съхранено в хляба, произведен от пълнозърнесто брашно. Ако предпочитате бяло брашно, трябва да сте наясно, че при процеса на смилане, съдържанието на всички микро- и макроелементи е значително намалено, сочи експертът.



Не на последно място, трябва да сте наясно и с факта, че добавянето на сушени плодове, зеленчуци, трици и зърнени храни към хляба, повишава значително хранителната му стойност. Освен това по този начин продуктът се обогатява и с витамини, пише zdrave.to.

Важно е да спазвате всеки един от тези съвети

Несъмнено насъщният е сред основните храни, присъстващи на трапезата на българина. Напоследък обаче редица специалисти по здравословно хранене все по-често го отричат или препоръчват да не ядем някои видове хляб. Вероятно сте наясно с факта, че съществува сериозна разлика в зависимост от качеството на хляба и съответно въздействието, което оказва върху организма.

В топ три на здравословните хлябове се нареждат съответно хлябът от кълнове, хлябът с квас и пълнозърнестият хляб.

Неслучайно хлябът от кълнове се счита за един от най-здравословните, тъй като за разлика от редица печива, той се приготвя от покълнала пшеница, а не от твърди зърна. Именно това го прави по-лек за храносмилателната система, а и е много по-богат на хранителни вещества.

За приготвянето на хляба с квас пък са нужни няколко дни, а през този период възникват естествени мая и бактерии, които произвеждат млечна и оцетна киселина. Те пък на свой ред, са отлична храна за чревната флора.

Що се отнася до пълнозърнестият хляб, то е всеизвестен фактът, че той се усвоява значително по-бавно от организма в сравнение с белия. В допълнение той е значително по-богат на хранителни вещества. В него се съдържат много минерали като калций и магнезий например, както фибри и витамини от В групата, пише dir.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.