Дори не предполагате колко е полезно да спите на лявата си страна

0
649

Не е препоръчително да спите по гръб

 

спите
Не е препоръчително да спите по гръб

Идея нямате колко е полезно да спите на лявата си страна.

Учените са провели редица проучвания, резултатите от които сочат, че спането на лявата страна е много по-полезно от това на дясната. Те твърдят, че спането на лявата страна активира функциите на храносмилателната система, което пък на свой ред оказва благотворно влияние на цялостното здравословно състояние.
Според специалистите спането на лявата страна подпомага извеждането на токсините от тялото и прочистването на клетките.

В същото време спането на дясната страна оказва негативно влияние на стомашно-чревния тракт и нарушава нормалното функциониране на храносмилателната система. Освен това трябва да подчертаем, че сънят на „неправилната страна“ оказва лош ефект и върху лимфната система. Това пък на свой ред води до усложнения на сърдечните заболявания.

Специалистите не препоръчват и да спите по гръб, тъй като по този начин затруднявате дишането. Това се дължи на факта, че по този начин намалява нивото на кислород в кръвта, от което страдат белите дробове и бронхите. Освен това често пъти спането по гръб води и до хъркане.



Имайте предвид, че сънят е специфичен физиологичен процес, който изпълнява важни функции за тялото. Така например той възстановява имунитета, осигурява релаксация и облекчава значително мозъка. Според учените сънят не само може да ви излекува от редица здравословни проблеми, а и може да подпомогне процеса на отслабване.

Не подценявайте значението на съня

Австралийските учени подчертават, че когато човек отслабне драстично се нуждае от повече сън. Те са провели проучване, в което са взели участие повече от 40 доброволци. Резултатите от проучването сочат, че по време на отслабването, доброволците значително увеличават нуждата си от сън през деня. Според учените тези данни ще изиграят огромна роля в борбата им със затлъстяването.

На свой ред пък екип учени от Пенсилвания, са стигнали до извода, че храната оказва влияние на продължителността на различните фази на съня. Те твърдят, че хората, страдащи от наднормено тегло значително е увеличена продължителността на фазата REM – фазата, в която сънуват. При хората на диета, тази фаза става доста по-кратка.

Други изследвания, проведени от американски учени пък сочат, че при недостиг на сън се увеличава многократно рискът да попаднете под ударите на настинка поради факта, че недостатъчният сън води до понижение на имунната система. Оказва се, че тези, които спят по-малко от пет часа на денонощие често пъти страдат от различни настинки.

Е, вероятно от написаното по-горе сте се убедили за пореден път, че сънят е изключително важен и трябва да се погрижите за това той да е достатъчен и разбира се спокоен, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.