Доц. Илиев говори за новостите при лечение на третата сливица

0
636

В предаването „Да бъдем здрави с д-р Иванов“ на ТВ „Черно море“ гостува доц. Илиев. Двамата водещи специалисти разговарят за проблемите с дишането и с третата сливица

Доц. Илиев

Доц. Георги Илиев е специалист УНГ в Клиниката по Оториноларингология в УМБАЛ „Света Марина“ във Варна.

Когато времето започна да става студено, се обострят проблемите с дишането и с носа. Появяват се различни неразположения като хрема, запушен нос, болно гърло, проблеми със сливиците и други.

Освен медикаментозното лечение, понякога е необходимо да се извърши оперативна намеса. Открояват се два типа операции на носа. Едната е септопластика, а втората риносептопластика.

При септопластика се извършва функционална интервенция, за да се подобри дишането на пациента. Тя се налага, когато пациентът има вродени или придобити проблеми. Например по рождение изкривяване на носната преграда, което причинява трудно дишане. Или следствие на удар и получено счупване преградата е деформирана и пациентите не могат да дишат нормално.



Дишането е изключително важно, защото така приемаме кислород, който е жизнено важен за организма, включително и за мозъка. Издишаме въглероден двуокис, от който тялото трябва да се освободи.

При риносептопластика се извършва двойна корекция. Първо се коригират функциите на носа. А след това се прави корекция на визията на носа – изправяне на гърбица, намаляване на големината и други.

Доц. Илиев споделя, че лечението в МБАЛ „Света Марина“ има огромни предимства пред много други болници в страната. Като университетска клиника тя разполага с абсолютно всички специалисти под един покрив и с най-модерната техника. Всеки хирург получава помощ от своите колеги от съответните отделения. Това е изключително важно за пациентите както по време на самите операции, така и в периода от следоперативно лечение. Всяко неочаквано възникнало усложнение се тушира на момента, а това гарантира 100% излекувани пациенти.

Клиниката работи със Здравната каса. През последния месец са били приети двама пациенти със следоперативни усложнения. Единият е лекуван в друга болница в страната. Получил следоперативно кървене на 10-я ден. Приет е в „Света Марина“ по спешност, за да бъде извършена високотехнологична процедура под ангеографски контрол. Хирурзите успели да запушат малкия съд, който ерозирал следствие на оперативната намеса. По този начин кървенето било спряно.

Модерната медицина е щадяща. Целта е да се правят възможно по-малки разрези, за да се нанасят малки травми по тъканите.

Доц. Илиев  говори за премахването на третата сливица. Всяко дете има трета сливица. Само, че на едни деца тя им пречи, а на други не.

Ваденето вече си извършва по коренно различен начин. Не е както в миналото с местна упойка, детето седи на стол и до него има леген. Модерните интервенции се извършват в легнало положение под постоянен визуален контрол на свръхмодерна апаратура. Кървенето е сведено до пълен минимум.

Един от първите симптоми е затруднено носно дишане при децата. Защото третата сливица се е уголемила и запушва носната кухина. Децата спят с отворена уста и хъркат.

Друга причина е сериозният отит, който е вид усложнение на третата сливица. Проявява се чрез намаляване на слуха. Децата не са глухи, но слухът заглъхва, защото се получава отрицателно налягане в средното ухо.

Тонзилотомия – операция, при която се намаляват размерите на двете сливици, ако те пречат на дишането. Без да бъдат изцяло премахнати, защото сливиците са много важни за здравето на организма.

Нов модерен метод е т.нар. плазмена аблация. Доц. Илиев подборно обяснява какво представлява и какви са нейните предимства.

Още изключително полезни съвети и информация за най-новите технологии в лечението ще научите от доц. Илиев във видеото долу.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.