Това са най-големите врагове на имунната система

0
599

Спрете се и си поемете глътка въздух

 

имунната система
Спрете се и си поемете глътка въздух

Сякаш по стара традиция всички се сещаме за имунната система в навечерието на зимата.

Докато есента рисува цветни картини с пълна сила, вие трябва да помогнете на имунната система да се подготви за предстоящите зимни дни.

И въпреки, че есента ни радва с красивите си багри, сякаш повечето хора са се съсредоточили в капещите листа, оприличавайки ги на отиващия си живот. Факт е, че е невъзможно да избягаме от ежедневния стрес. Психичното здраве на човека е под постоянна заплаха от ежедневните стресови фактори, предизвикани от липсата на сигурност, динамичната среда и неспособността да се приемат настъпващите промени, както и да се реагира адекватно на тях.

Не пренебрегвайте факта, че мислите и емоциите оказват огромно влияние върху мозъка, а той на свой ред оказва влияние върху целия организъм.
Стресът на емоционално ниво се проявява чрез безпокойство, страх, нервност, безсъние, вътрешно напрежение и депресия. Освен това стресът оказва пагубно въздействие върху сърдечносъдовата система. При стрес в кръвта се освобождават мастни киселини, които се трансформират в холестерол.



Освен това стресът влияе пагубно и на имунната система, а когато тя отслабне, ставате по-уязвими на всякакви здравословни проблеми.
За да докажат тези твърдения, учените провели изследване, в което участвали 400 доброволци, разделени на две групи.

Внимавайте да не се вкарате в този омагьосан кръг

Едната група била подложена на силен стрес, а другата – на по-слаб. След това в носа на всички доброволци бил впръскан вирус. Резултатът бил повече от показателен – доброволците, подложени на силен стрес масово развили простудни заболявания.

Друг изключително важен фактор е тясната връзка между стреса и безсънието. Сънят е от огромно значение както за физическото, така и за психическото състояние на човека. Докато вие спите, мускулите и важни части от мозъка си почиват, а други трупат енергия. Именно по време на сън протичат и изключително важни за правилното функциониране на организма хормонални и регенеративни процеси.

Безсънието обикновено се появява като симптом на редица заболявания – като се започне от сърдечносъдови проблеми, мине се през хормонални такива и се стигне до депресия и стрес.
И като се заговори за стрес и безсъние, попадаме в един омагьосан кръг, защото стресът предизвиква безсъние, а безсънието води до стрес.

Много е важно да се научите сами да си слагате ограничения. Всеизвестно е, че живеем в доста забързано време, погълнати от милиони задачи, които ни задушават. С всеки изминал ден изискванията и очакванията се увеличават все повече и повече, а самите ние си слагаме все по-тесни граници, които ограничават и възможностите ни. Спрете се и си поемете глътка въздух, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.