Току що ВСС приключи новото гласуване за избор на главен прокурор

0
351

Процедурата за избор на главен прокурор на България се проведе преди малко за втори път. Такива са изискванията на закона при стеклите се обстоятелства

За втори път ВСС избра Иван Гешев за нов главен прокурор

На 24 октомври 2019 г. се проведе избор за нов главен прокурор на България.

Кандидатурата беше само една – тази на досегашния зам.-главен прокурор Иван Гешев. В продължение на 6 часа членовете на ВСС поставяха различни въпроси пред кандидата.

След това членовете на ВСС получиха правото да кажат дали ще гласуват или не за Иван Гешев. През това време кандидатът беше извън залата. Протече същинското гласуване. Когато само с 4 гласа „против“ приключи гласуването и 20 „за“, Иван Гешев влезе в залата.

Той беше поздравен от настоящия министър на правосъдието Даниел Кирилов, който беше председател на комисията.



След това документите бяха придвижени до президента. Такава е процедурата. Президентът можеше да приеме или да отхвърли решението на ВСС. Ако го приемеше, той трябваше да издаде указ, с който назначава лицето за главен прокурор на България. Ако не издаде указ, процедурата се връща обратно до ВСС.

Президентът ген. Радев отказа да издаде указ, изтъквайки различни мотиви. Затова беше насрочено ново заседание на ВСС.

Това заседание се проведе днес. Отново беше излъчено по БНТ. Всички зрители станахме свидетели на повторната процедура по избор на главен прокурор на България.

главен прокурор

Членовете на ВСС, които не подкрепиха Иван Гешев на 24 октомври, не го подкрепиха отново.

Членовете, които го подкрепиха бяха подготвили още нови доказателства защо застават зад неговата кандидатура.

След повторния избор, всички документи незабавно ще бъдат изпратени на президента. Ген. Радев вече трябва да издаде указ, с който назначава Иван Гешев за главен прокурор на България.

Главният прокурор встъпва в длъжност на 10 януари 2020 г. Тогава изтича мандатът на настоящия главен прокурор Сотир Цацаров.

 

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.