Д-р Конов дава полезни съвети при хранителни натравяния

0
527

Д-р Конов гостува в предаването „Пулс“ на Канал 3. Заедно с водещата Гергана Добрева говорят за опасните храни и за хранителните натравяния

Д-р Конов в студиото на „Пулс“ говори за хранителните  натравяния

Д-р Валентин Конов е специалист токсиколог във ВМА.

При хранително натравяне се проявява определена клинична симптоматика. Това става, когато човек е консумирал храна или продукт, съдържащи отровно вещество.

Състоянието на пациент с натравяне може да бъде различно. В зависимост от това какво е консумирал, в какво количество и преди колко време. Здравословното състояние на организма на пациента също е от значение.

Затова той може да бъде в кондиция, но може да се наложи да бъде откаран в болницата с линейка в безпомощно състояние.



Като особено опасни храни са отровните гъби. Също така и някои морски продукти като риби с отровни вътрешности и други. По отношение на гъбите човек може да се натрови, когато е консумирал отровни гъби като мухоморките, понеже ги е набрал или закупил от пазара без да ги познава.  Или когато е консумирал отровен двойник на ядливи гъби, защото се е объркал.

Човек може да постъпи в токсикологията и когато е консумирал неотровни гъби. Това става ако гъбите не са били добре почистени. Ако са стояли дълго време в търговската мрежа или ако консервите с гъби не са били добре стерилизирани.

На следващо място са храните и продуктите, които не са били съхранявани правилно. Такива продукти са месо и яйца. Ако месото не е било съхранявано правилно при достатъчно ниски температури или не е минало добра термична обработка, започват да се развиват колонии от опасни бактерии.

Яйцата могат да бъдат опасни ако не са били съхранявани при съответните температури. Но те може да са били заразени със салмонела.

Лечението на пострадалите пациенти е комплексно, обяснява д-р Конов. Започва с отстраняване на отровната храна или вещества от организма. Това става посредством стомашна промивка с активен въглен. Промивката се извършва със сонда през устата. Така се прекъсва контактът на отровата с организма.

Д-р Конов съветва следното. Ако почувствате, че може да сте натровили с храна, не започвайте самолечение. По най-бързия начин отидете в болницата и оставате специалистите да се погрижат за вас.

Ако вие вкъщи започнете да се самолекувате, съществува риск положението ви да се влоши или най-малкото да се усложни.

Не пропускайте и видеото долу със съветите на д-р Конов.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.