Проф. Йотов: Натрупването на пикочна киселина и появата на подагра се превръщат в сериозен социален проблем

0
786

Проф. Йотов гостува в предаването „Да бъдем здрави с д-р Иванов“ на ТВ Черно море. Медицинската статистика е тревожна. Подаграта и пикочна киселина покосяват все повече българи

Проф. Йотов говори за пикочната киселина и за подагра

Проф. Йото Йотов е началник на Първа клиника по кардиология при УМБАЛ „Света Марина“ във Варна.

Повишените стойности на пикочната киселина представляват биохимично и метаболитно нарушение. Следствие на тези нарушения организмът започва да страда от подагра. Около 26% от населението е покосено  от клиничната изява на подагра. Но много по-висок процент от населението е засегнато от повишени стойности на пикочната киселина в организма. Това важи за около 1/3 от българите. Докато в САЩ засегнатото население е едва 1/4.

Наличието на пикочна киселина се установява посредством кръвни изследвания – взема се венозна кръв. Допуска се изследване и на урината, но на практика се прилага твърде рядко.

При животните има ензим, който довежда до разграждане на пикочната киселина до по-благоприятни компоненти. При човека този ензим липсва. Затова от подагра страда само човешкият род.



Пикочната киселина се повишава при хора, които консумират повече месо и продукти от животински произход. Затова при подагра се налага спазване на хранителен режим без тези храни.

Различните меса повишават пикочната киселина в различен аспект. Например месото от диви животни – елени, сърни и диви прасета повишават в голяма степен количеството пикочна киселина в организма. На второ място са дивите птици като яребиците. Дивите зайци са на трето място.

Алкохолът също причинява повишаване на пикочната киселина в организма.

Заболяването подагра се проявява в по-късна възраст. Между 50-та и 60-та година. По-често са засегнати мъжете от жените. Следствие на генетични фактори може да се прояви и в по-ранна възраст.

Първата проява на подагра става внезапно. В един момент пациентите усещат непоносима болка в ставите. Най-вече в палеца на крака. Мястото боли така, сякаш пръстът е счупен. Но реално фрактура няма. Има лечение, което дава добри резултати. И след това пристъпи не се наблюдават. Това са различни медикаменти, които регулират нивото на пикочна киселина.

Но ако пациентът не вземе съответните мерки, пристъпите ще продължат и съответно заболяването се задълбочава. С напредването на заболяването биват засегнати и останалите стави – на лактите, на коленете, на китките и пръстите на ръцете. В много напреднал стадий пациентът може даже да се инвалидизира.

За справяне с подаграта и с повишаване на пикочната киселина на първо място трябва да се промени начинът на живот. По отношение на храненето не трябва да се приемат богати на животински мазнини и белтъци храни. В това число месо и продукти от мазни риби. Алкохолът, кафето и какаото също повишават пикочната киселина.

Още изключително полезни данни и съвети ще научите от видеото долу.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.